2011. 10. 13.

A Südkreuz megbénítása volt a cél

Nem múlik el nap anélkül lassan Berlinben, hogy ne találnának gyújtóbombát valahol. Ezúttal ismét a Südkreuz közelében leltek rá egyre, dél körül a Südkreuz és a Priesterweg közötti S-Bahn-szakaszon szünetelt a forgalom a hatástalanítás idejére. Lassan kirajzolódik a terv, mit akart vagy akartak elérni a merénylő vagy a merénylők.


Még mindig él a Deutsche Bahn által kitűzött százezer eurós nyomravezetői díj, ha valaki érdemi információval segít kézre keríteni a gyújtóbombák készítőit. Mindemellett nem múlik el nap lassan anélkül, hogy valamikor napközben ne találnának egy szerkezetet valahol a fővárosban.
Ezúttal a Südkreuz és a dél felé vezető S-Bahn-pálya Priesterweg megállója között találtak egy fel nem robbant gyújtóbombát. Az akkumulátor felmondta a szolgálatot a hírek szerint, így az időzítő szerkezet nem működött a hírek szerint, ezért nem lépett működésbe a bomba.
A szerkezet elhelyezése és a tegnapi pozíciója alapján azt mondják a szakértők, hogy egyértelműen látható, hogy a két bombával a Südkreuz csomópontot szerette volna megbénítani a kitervelő. Az állomáson találkozik a Ringbahn és a város déli része felől érkező gyorsvasúti vonalak; ráadásul számos nagyvasúti vonat is erre jár, s az itt megszűnő vasúti forgalom miatt leállhat az észak-déli nagyvasúti alagút forgalma is, aminek hosszú terelések és hatalmas késések lehetnek az eredményei.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.