2011. 10. 25.

S(XF)45

Újraindult a forgalmas Südkreuz pályaudvart és a schönefeldi repülőteret összekötő S-Bahn viszonylat, az S45-ös. Az október 24-én, bő két év szünet után újra elindított viszonylat miatt megszűnt egy buszjárat. Az SXF1 jelzésű viszonylat – egyelőre – a közlekedéstörténet része lett a német fővárosban.


Bár volt, aki féltette az üzletét, végül két év után ismét újraindult a schönefeldi repülőtérre közlekedő második S-Bahn-viszonylat. Az S9-es mellett október 24. óta már az S45-ös viszonylattal el lehet jutni a belvárosba. Ez pedig azt jelenti, hogy az eddigi húsz perces ütem helyett tízpercenként indulnak a járatok a városba.
Az S47-esek helyett az S45-ösök fordulnak ezentúl a Südkreuznál

Az S45-ös viszonylat beindításával nem csak a reptér kiszolgálása javult jelentős mértékben, hanem az érintett területeken lakók is jobb szolgáltatást élvezhetnek. Az S-Bahn Berlin GmbH közleménye külön kiemeli, hogy Schöneweide és Neukölln között, valamint a Südkreuz és Adlershof között is jobb szolgáltatással állnak az utasok rendelkezésére.
A Ringbahn vonatai mellett a schönefeldi reptérre közlekedő járat is színesíti már a kínálatot Neukölln városrészben

Az új viszonylat munkanapokon 5 és 20 óra között közlekedik, a vonatok húsz percenként követik egymást. A vonal beindításával az S47-es viszonylat néhány indulása korábbra került és visszakerült a viszonylat végállomása a Hermannstraßéhoz.
Az S45-ös vonal beindításával egyidőben megszűnt az SXF1-es jelzésű autóbusz-viszonylat. A Südkreuz és a schönefeldi terminál között közlekedő járat üzemeltetője ugyanis gazdaságtalannak találta a viszonylat megtartását, hiszen a gyorsvasúti járat beindításával elvesztették a közlekedési szövetség támogatását.
Ma már történelem: az SXF1-esen közlekedő Mercedes-Benz autóbusz várja az utasokat a Südkreuz előtti buszvégállomáson
(a szerző felvételei)


A másik újraindítandó viszonylatról, az S85-ösről egyelőre nincs pontos információ, vélhetően a rendelkezésre álló kocsik függvényében kerül terítékre a forgalom megindítása az utolsó szünetelő járaton.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.