2011. 10. 11.

Újabb robbanóanyagokat találtak

A kedd sem telt eseménytelenül Berlinben. A német fővárosban hétfőn az észak-déli nagyvasúti alagútnál, kedden pedig az egyik fontos, kelet-berlini csomópontban találtak gyújtóbombát. Órákon át szünetelt a forgalom a schönefeldi repülőtérre vezető gyorsvasúti vonalon.


Nem sokkal délelőtt tíz óra után állították le a Berlin-Schöneweidéből a schönefeldi repülőtérre és Grünau felé közlekedő gyorsvasúti forgalmat. Az ok: a Grünauer Kreuznál (térképet ide kattintva találnak) egy újabb gyújtóbombát találtak.
Mint arról tegnap a RegionalBahn Blog beszámolt, egy szélsőséges szervezet gyújtóbombát helyezett el a Hauptbahnhof közelében, azzal a céllal, hogy a távközlési és biztosítóberendezési kábeleket tönkretegyék, megbénítva a német főváros fő vasúti csomópontját. Reggel pedig Nauen közelében, Finkenkrugnál sikerrel is jártak s várhatóan szerda reggelig a Berlin-Spandau–Nauen szakaszt le kellett zárni a helyreállítás miatt.
A keddi bomba sem robbant fel, azonban a hatástalanítás idejére leállították a vonatforgalmat. A munkanap délelőtt ellenére is rengeteg utast irányítottak át az amúgy 5-10-20 percenként induló vonatokról a fél óránként induló városi autóbuszokra. A saját vonatpótlást csak bő egy órás késéssel szervezte meg a DB AG helyszíni tapasztalataink alapján.
A forgalom valamikor délután egy óra előtt nem sokkal indították újra.
A kijelzőkre legalább egy szűkszavú közlés felkerült, ami szerint nem járnak az S-Bahn-szerelvények a schönefeldi reptér és Grünau felé, helyettük a 163-as buszt ajánlja a DB. Igaz, a szóló kocsis vonal fél óránként jár...

Szabad a térköz, de nem jön vonat Adlershofnál

Az utasokat a ritkán közlekedő városi buszjáratokra terelték, a saját vonatpótlással bő órát késett a DB AG

A 163-as buszra próbáltak az utasok felférni Grünaunál – csekély sikerrel. Igaz, a kocsi mögé hamarosan befutott a DB AG által rendelt vonatpótló busz is

Grünautól kifelé, Königs Wusterhausen felé jártak a vonatok
(a szerző felvételei)

Délután a Hauptbahnhof közelében újabb bombát találtak, mindössze néhány méterre a hétfőn megtalált szerkezettől. A robbanóanyagokat kora délután távolították el, a forgalomtól való elzárás mellett. A forgalom este fél hat után indulhatott meg az alagútban, jelentős késések mellett. A DB AG az utastájékoztatásban folyamatosan szabotázsakciókról és vandalizmusokról beszél a híradások szerint.
Ugyancsak keddi hír, hogy a Bornholmer Straße S-Bahn megállónál is találtak egy fel nem robbant gyújtóbombát – közölte esti hírműsorában a Rundfunk Berlin-Brandenburg.
Eközben az éjszaka során a tegnap felrobbant szerkezettől nem messze szintén találtak egy újabb gyújtóbombát, ezt még elemzik a szakértők.
A civilek a DB AG-t kritizálják amiatt, hogy nem készült fel megfelelően az utasok rendkívüli helyzetben történő tájékoztatására.
A hétfői eset következtében megnövekedett forgalmat nem bírta a Deutsche Bahn menetrendi információs és helyfoglalási rendszere és összeomlott a sajtóhírek szerint. A DB AG azonban tagadja, hogy bármiféle összefüggés lenne a gyújtóbombás merényletkísérlet (azóta persze a többes szám lenne a helyes) és a rendszer összeomlása között.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.