2011. 10. 11.

Van Hool nosztalgiabusz?

Budapesten örülünk, ha pár használt Van Hool buszt tud szolgálatba állítani a BKV. Berlinben pedig a nosztalgiabuszos egyesület a Traditionsbus Berlin e.V. viszont azon gondolkodik, hogy átvegyen-e egy hasonló, Den Oudsten gyártású szóló kocsit?


A nosztalgiabuszokkal foglalkozó berlini egyesület, a Traditionsbus Berlin e.V. flottája újabb darabokkal bővült az elmúlt időben. A hazánkban még a vállalkozói szektorban hűségesen szolgáló MAN NL 202-esek közül három is az egyesülethez került. A három kocsiból kettőt egy busszá épít össze lényegében a civil szervezet és a gyártáskori állapotokat mutatja majd be. Ez a kocsi az 1991-es gyártású, 2271-es azonosítójú kocsi lesz. A másik, a 2273-as lesz a „bányabusz”. A harmadik kocsi kilóg a sorból: a mostani BVG-színekre fújt járműben új ülések, korszerű utastér található, így ezt a kocsit várhatóan filmforgatásokhoz kölcsönzi majd egyelőre az egyesület.
A buszokat korábban üzemeltető vállalkozó állagában van egy holland eredetű, Den Oudsten típusú busz is. A budapesti Van Hool-okra erősen hasonlító járművet is felajánlotta a cég az egyesületnek. A kocsi azonban nem igazán illik a nosztalgiaflottába, így a Traditionsbus időt kért. Azonban ha az egyesületnek nem kell, a vállalkozó elbontatja a járművet.
A Den Oudsten típusú busz. Vajon a berlini nosztalgiaflotta része lesz vagy a lángvágó veszi munkába a járművet?
(fotó: Tradtitionsbus Berlin e.V., forrás: www.traditionsbus.de)

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.