2011. 11. 28.

Kocsifelújítás

Több mint félezer személykocsit és motorvonatot újítanak fel az elkövetkező években a DB Regio Bayern megrendelésére. Az állami vasúttársaság leányvállalata azt mondja, nem csak azoknak jár a korszerű, kényelmes utazás lehetősége, akik az új vonatokkal kiszolgált térségekben utaznak.


A 2013-ig tartó időszakban 625 személykocsit és motorvonatot újíttat fel a DB Regio bajorországi közlekedésért felelős leányvállalata, a DB Regio Bayern. A cég azt mondja: nem csak azoknak jár a korszerű, kényelmes utazás, akiknél új motorvonatok közlekednek.
A cég felújítási programjában kulcsszerepe van annak a 84 emeletes kocsinak, amelyeket az 1990-es évek közepén szereztek be. A mai igényeknek már nem megfelelő s leginkább a hatalmas utasforgalomban elhasználódott járművek külső-belső felújítást kapnak. Az új üléshuzatok mellett felújítják a WC-ket, az kocsibelsőket alaposan megtisztítják a hosszú évek alatt lerakódott szennyeződésektől. Az ablakokat újakra cserélik és a járművek külső felületéről is eltávolítják a firkákat, majd védőréteggel vonják be a fényezést.
Ráfér a felújítás az évtizedek óta szolgáló járművekre. A képen egy n-Wagen, közismertebb nevén Silberling utastere
(fotó: Halász Péter)

A felújítási programba ezen kívül a München-Pasingban honos egyszintű járműveket, korszerűbb emeletes vagonokat is bevonják. Ugyancsak megújulnak a tíz éves vagy annál is idősebb, Hof, Nürnberg és Kempten szolgálati helyeken honos dízelmotorvonatok.
A 628-as motorvonatokra is ráfér a felújítás, hosszú évtizedek óta szolgálják a németországi regionális közlekedést
(fotó: Halász Péter)

A DB Regio a mintegy 10 millió euróba, napi árfolyamon számolva 3,1 milliárd forintba kerülő felújítást részben saját forrásból, részben pedig tartományi segítséggel finanszírozza. A Bajor Szabadállam ugyanis a nem megfelelően teljesített közszolgáltatások utáni büntetésekből befolyt összeget fordítja a közszolgáltatásban résztvevő járművek felújítására.
Nem csak a modern vonatokon utazók a fontosak a DB Regionak, a többi utasnak is jár a kényelem. Ezért 625 régebbi motorvonatot és személykocsit is felújít a német társaság
(fotó: Magyarics Zoltán)

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.