2011. 12. 08.

Vezetőket keresnek

Háromszáz busz-, villamos- és metróvezető felvételét tervezi a müncheni városi közlekedési cég, az MVG. A társaság először alkalmaz saját maga járművezetőket, korábban más modell volt érvényben a bajor tartományi székhelyen.


Az elkövetkező közel két év során, azaz 2013 közepéig háromszáz új villamos-, busz- és metróvezetőt vesz fel a Münchner Verkehrsgesellschaft, azaz az MVG. A társaság most először alkalmaz saját maga járművezetőket, korábban ugyanis az utazószemélyzetet az MVG tulajdonosa, a városüzemeltető társaság, a Stadtwerke München GmbH, azaz az SWM foglalkoztatta. Emellett – főleg az autóbuszvezetők esetében – magáncégek is beszálltak a járművezetők foglalkoztatásába.
A buszvezetőket eddig magáncégek vagy éppen az MVG anyacége, az SWM foglalkoztatta

Az MVG most úgy döntött, hogy saját maga veszi kézbe a járművezetők foglalkoztatását. A társaság a ver.di nevű szakszervezeti tömörüléssel kötött megállapodás értelmében két év alatt 300 új járművezetőt vesz fel, akiket határozatlan idejű szerződés keretein belül foglalkoztatnak majd és a megszokott munkabéren felül kiemelkedő szociális juttatásokat is kapnak majd.
2013-ig háromszáz új járművezetőt alkalmaz saját maga az MVG
(a szerző felvételei)

Azonban az már most biztosnak látszik, hogy a nyugdíjba vonuló munkatársak és a céget idő előtt elhagyó alkalmazottak pótlására kevés lesz ez a lépés. Sokan ugyanis pont a rossz fizetések miatt váltanak. Ezen is szeretne változtatni a foglalkoztatást saját kézbe vevő cég. Mindemellett illedelmesebb, a német nyelvet jobban értő (!) és beszélő (!) járművezetőket szeretnének alkalmazni, akik sok más mellett a hálózatot és a tarifarendszert is jobban ismerik a mai átlagnál.
Az első tizenhárom jelentkezőt már fel is vették szeptember első napjával s havonta körülbelül hasonló létszámú csoport állhat munkába a társaságnál. Jelentkezni az MVG honlapján lehet a szabad álláshelyekre.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.