2012. 01. 10.

Egy év alatt ötmillió

Másfél éve járnak éjszaka is a bécsi metrók. Péntekről szombatra és szombatról vasárnapra virradó éjjelenként nem állnak le az „Ezüstnyilak”, hanem negyedóránként várják a sötétben is úton lévő bécsieket.




Éjszakánként 45 ezer utast számolnak a bécsi metróban, s így az elmúlt évben összesen 5,2 millió alkalommal használták az éjszakai metrókat. A rendszer beindítása óta pedig összesen 7,1 millió utast szállítottak, ami sokkal nagyobb utasszám, mint amire eredetileg számítottak.
Az éjszakai üzemben csak a V/v sorozatú szerelvényekkel találkozhatunk, ezek hosszában átjárhatók és térfigyelő rendszer is működik bennük

A Wiener Linien felmérése szerint két kiemelkedő forgalmú időszak volt: a nyári Donauinselfest idején, június 24-26. között napi 85 ezer utast számoltak, míg szilveszter éjjelén kerek 145 ezer utast számoltak. Az adatok szerint az utasok között a legnépszerűbb az U3-as és az U4-es metró, előbbit 11 ezer, utóbbit 12 ezer utas választja egy-egy éjszaka során.
A Längenfeldgassénál éjszaka is bevárja egymást az U4-es és az U6-os metró

A társaság közlése szerint 2012-ben 115 éjszaka közlekednek majd a szerelvények. A negyedórás követést kizárólag videókamerás térfigyelő rendszerrel ellátott vonatokkal biztosítják és a rendőrséggel szoros együttműködésben, megerősített szolgálatban vannak ilyenkor a biztonsági szolgálat munkatársai is.
A Wiener Linien saját emberei is megerősített szolgálatban vannak éjszakánként, a rendőrséggel pedig szorosan együttműködik a cég biztonsági szervezete
(képeink 2010. szeptember 4-én hajnalban készültek, fotók: Magyarics Zoltán)

A 2009-ben tartott népszavazás nyomán felmerült ötletből 2010. szeptember 2-án lett valóság. Az akkori induláskor meglehetősen szkeptikusan állt hozzá a szakma az éjszakai metró kérdéséhez. Mint ismeretes, a karbantartási szünet hiányát hozták fel érvként és azt, hogy az éjszakai buszhálózatot teljesen át kell szervezni.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.