2012. 01. 14.

Halálos baleset

Halálos áldozattal is járó vasúti baleset történt Németországban pénteken este. A Nord-Ostsee-Bahn Westerlandról Husumba tartó vonata siklott ki Bargum közelében. A balesetben egy utas is életét vesztette.


Rendkívül súlyos január 13-án, pénteken este Észak-Németországban, Schleswig-Holstein tartományban, Bargum közelében. A tartományi közszolgálati adó, az NDR híradása szerint a Westerlandról Husumba tartó 81817 számú személyvonat egy marhacsordába futott bele. A találkozó következtében a NOB ingavonatának vezérlőkocsija gyarkolatilag 180 fokban megfordulva, a pálya mellett állt meg. A vonat másik két kocsija szintén kisiklott.
A balesetben egy ember meghalt, kettő megsérült.
A mentést végzők munkáját nehezíti, hogy meglehetősen süppedős a talaj a környéken s előbb a vasút menti dűlőutat kellett stabilizálni, hogy a mentést végző járművekkel be tudjanak hajtani a helyszínre.
Sajtóhírek szerint az állatok egy közeli tanyáról szabadultak el. A gulyából 18 állatot a tűzoltók fogtak be, tíz pedig elpusztult a balesetben.
A pénteken 17:45 óta érvényes vágányzár miatt Bredstedt és Niebüll között buszok szállítják az utasokat. A helyzet pikantériája, hogy a DB menetrendi keresőjében a korlátozásokról egyáltalán nem találunk információkat.
Mar­tina Sandow, a NOB üzletvezetője őszinte részvétét fejezte ki az elhunyt hozzátartozóinak és minden segítséget felajánlott számukra. Ezen kívül pedig megköszönte a mentésben résztvevők és segítőik munkáját.
A pórul járt szerelvény a Nord-Ostsee-Bahn ingavonata volt. A sajtóhírek motorkocsiként aposztrofálják, valójában a Bombardier által gyártott ingavonat kétkocsis egységekből áll. Ugyanilyen járművek közlekednek a Lipcse és Warnemünde közötti InterConnex-járaton is.
Érdemes azt is megjegyezni, hogy hasonló baleset történt 2008. április 26-án este a Hamburgból Münchenbe tartó ICE 885-össel is: a Hannover–Würzburg nagysebességű pályán fekvő Landrückentunnelbe egy birkanyáj tévedt be és az ICE ebbe szaladt bele és siklott ki. Akkor a 148 utasból és vonatkísérőből 21 súlyos és 14 könnyű sérüléseket szenvedett.
(a képek forrása: NDR)

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.