2012. 02. 20.

A DB szállítja a Desirókat

Javarészt vízi úton jutnak el a rendeltetési helyükre az orosz vasút, az RŽD új motorvonatai. A Desiro RUS-szerelvények első példányait a krefeldi kikötőben hajózták be a közelmúltban. A szállításért a német vasúttársaság teherfuvarozó leánya, a DB Schenker felel.


Az orosz vasút új motorvonatai, a harminc Desiro RUS a Siemens krefeldi üzeme és a Szentpétervár közötti távolságot vízi úton teszi meg. Az egyenként 26 méter hosszú, 3,5 méter széles és közel hatvan tonnás járművek vasúti szállítása körülményes lenne, így döntöttek a víz mellett a szakemberek.
Érdekes a választás azért is, mert az RŽD Velaro-motorvonatait közúton vitték a mukrani kikötőbe, ahonnan már a széles nyomtávú forgóvázakon hajózták be őket és litván Klaipedáig utaztak kompon, majd onnan saját kerekükön vitték a szolgálati helyükre a vonatokat.
Rakodják az első „Fecskét” a krefeldi kikötőben

A vonatok most Szentpétervárig utaznak hajóval, de ez sem lesz egyszerű: a folyami járművekkel Amszterdamba mennek, ott egy tengerjáróval viszik át őket a németországi Rügen szigetén fekvő Mukranba, majd onnan a Peters­burg nevű, széles nyomtávolságú vasúti komphajóval Ust-Lugába mennek, ahonnan saját kerekeiken jutnak el a szolgálati helyükre „Lastochka” („Fecske”) nevű motorvonatok.
Kacifántos vízi úton jutnak el a nagy járművek a megrendelőhöz: Krefeldből Amszterdam, Mukran és Ust-Luga érintésével jutnak el az RŽD-hez a motorvonatok. Szükség van hát a szállítást koordináló DB Schenker szakértelmére
(fotók: Michael Neuhaus / Deutsche Bahn AG)

Az RŽD még 2009 decemberében rendelt előbb 38, majd 2010 októberében további 16, ötrészes Desiro RUS motorvonatot a Siemenstől. A vonatok a 2013-as nyári univerziádé idején Kazan, majd a 2014-es téli olimpia alatt Szocsi környékén közlekednek majd a tervek szerint. A második körben rendelt 16 vonatot részben Oroszországban építik majd és 2011 júniusában már alá is írtak egy keretszerződést, amelynek értelmében akár 240 ötrészes vonatot is vásárolhat az RŽD.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.