2012. 02. 09.

Készül az oroszlán

Újabb cseh magánzó megjelenésére számíthatunk a közeljövőben. A LEO Express még idén megindítja a szolgáltatást Prága és Ostrava között. Eközben pedig már készülnek a motorvonatok a Stadler bussnangi gyárában.


A LEO Express forgalmához öt motorvonatot rendelt a cseh társaság. A FLIRT-ek távolsági változata kifejezetten kényelmes lesz a képek alapján. A szolgáltatást három kocsiosztályon élvezhetik az utasok. Premium, Business és Economy között választhatnak. A három osztályos szolgáltatás egyébként nem újdonság és talán fricska is a ČD-nek, akik egyelőre még csak dolgoznak az ÖBB-nek nem kellő Railjet-szerelvények beszerzésén.
A LEO Express weboldala szerint a legolcsóbb kategóriás Economy osztályon is lesz vezeték nélküli internet-hozzáférés és a laptopok használatához szükséges asztalok is rendelkezésre állnak. A konnektor magától értetődő szolgáltatás – ellentétben a MÁV-csoporttal. A 2+2-es ülésosztású utastérben páholyos és soros üléselrendezés is lesz.
Az Economy osztály a hazai FLIRT-eknél kényelmesebb ülésekkel rendelkezik

A Business osztályon 2+1-es ülésosztás lesz, ezen kívül lényegében megegyezik a szolgáltatási szint az Economyval.
Bőrülések a Business osztályon

A Premium osztályon lényegében azokat a szolgáltatásokat élvezhetjük, mint a Railjeten: étel- és italfogyasztási lehetőség, állítható székek... Persze a wifi és a konnektorok itt is az alapszolgáltatás részei.
A Premium osztály szolgáltatásai ismerősek a Railjetekről is

A LEO Express motorvonatai öt részes FLIRT-ek lesznek. A csak 3000 V egyenáramról működő vonatokon 6 Prémium, 19 Business és 212 Economy ülőhely lesz. A 90,178 méter hosszú vonat szolgálati 150 tonna, engedélyezett legnagyobb sebessége 160 km/h.
Az új járművekkel egyébként a tervek szerint a 2012-es InnoTranson is találkozhatunk.
Épül a fekete FLIRT-ek egyike a Stadler bussnangi gyárában
(fotók: LEO Express)

A szolgáltatást a decemberi menetrendváltással indítja be a társaság. A Prága és Ostrava közötti forgalomban egyébként egy magánszolgáltató, a Student Agency vasúti leányvállalata, a RegioJet 2011. szeptember 26. óta már jelen van a Prága–Ostrava–Havířov viszonylaton közlekedő vonatokkal.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.