2012. 02. 28.

Lepakolt az ICE

Az alagútban kellett leszállítani az utasokat az egyik ICE-szerelvényről hétfőn délután. A fekve maradt szerelvény utasait látványos és gyors akcióval mentették ki szorult helyzetükből.


A Stuttgartból Hamburgon át Kielbe tartó ICE 974-es szerelvénye maradt fekve a Leinebuschtunnelben, Rosdorf közelében a Kassel és Göttingen közötti nagysebességá pályán. A mozgásképtelenné vált vonat utasait egy másik szerelvénnyel szállították tovább. Az átszállást „szintben” oldották meg, a vonatok egymás mellé álltak és az utasok egyszerűen egy pallón átsétálhattak a másik vonatba. A helyszínen a DB AG szakemberei, a szövetségi rendőrség munkatársai és három, egyébként szabadnapos is segédkezett a vonaton tartózkodó 321 utas menekítésében.
Egy ICE 2-es szerelvény érkezik Göttingen felől Kassel-Wilhelmshöhe pályaudvarra
(képeink illusztrációk, fotók: Halász Péter)

Szakértők megjegyzik: ez a lehetőség nem áll fenn a két egyvágányú alagútként kialakított, „duplacsöves” szerkezeteknél. Igaz, ott általában van menekülőjárda, ahova kiszállhatnak az utasok minden gond nélkül. Igaz, ez a két alagutas megoldás tűzesetben sokkal könnyebb mentést tesz lehetővé, az utasokat át tudják vinni a másik alagútba.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.