2012. 02. 25.

Műszaki hiba miatt siklott a tehervonat?

Az első vizsgálatok szerint egy műszaki hibás vasúti kocsi okozta szombat délelőtt tizenhárom teherkocsi kisiklását Rácalmásnál – közölte a MÁV Zrt. kommunikációs osztályvezetője az MTI-vel. A helyszínen azt látta az MTI tudósítója, hogy a kisiklott kocsik közül több keresztben áll a vasúti pályán, az összeütközött kocsik pedig szinte összepréselték egymást.


Hackl Mónika, a MÁV Zrt. kommunikációs osztályvezetője elmondta: a tíz óra után nem sokkal történt balesetben Rail Cargo Hungaria Zrt. negyven kocsiból álló szerelvényének tizenharmadik kocsija siklott ki, majd magával rántott további tizenkét kocsit. Senki nem sérült meg, a pálya azonban jelentősen megrongálódott. A vonatban RCH-s és MMV-s kocsik is közlekedtek, mindkét cég flottájából van sérült jármű a helyszínen készült képek tanulsága szerint.
A kommunikációs osztályvezető tájékoztatása szerint a tehervonat óránként ötven kilométeres sebességgel haladt. A vonatot a MÁV-TRAKCIÓ V63 019 630 019 pályaszámú mozdonya továbbította.
(fotók: Mihádák Zoltán / MTI)

A szerelvény vasércet szállított Dunaújvárosba. Mint Hackl Mónika mondta, a pályatest helyreállítása két-három napot vehet igénybe, addig a Pusztaszabolcs–Dunaújváros vonalon vonatpótló autóbuszok közlekednek, a teherforgalom azonban kerülővel zavartalanul bonyolódik.
Az MTI tudósítója a rácalmási vasútállomástól néhány száz méterre azt látta, hogy a kisiklott kocsik közül több keresztben áll a vasúti pályán, az összeütközött kocsik szinte összepréselték egymást. A sínek több mint száz méteren károsodtak, a kisiklott vagonok egy főjelzőt is kidöntöttek (az MTI szerint egy „forgalomirányító lámpa oszlopát is ledöntöttek”).
A helyszínen a MÁV-GÉPÉSZET Zrt. balesetelhárítási munkatársai és a MÁV balesetvizsgálói tartózkodnak, a megrongálódott kocsik elszállítása még nem kezdődött meg, a síneken maradt vagonokat azonban már elvontatták.
A kisiklott teherkocsik a váltókörzetben.
További képek a www.gerzsoltrain.com oldalon láthatók
(forrás: www.gerzsoltrain.com)

MTI, RegionalBahn.blogspot.com

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.