2012. 02. 07.

Szerződött a „repcevasút”

Pályaműködtetési szerződést kötött a GYSEV a magyar állammal. A 2015-ig érvényes kontraktus nyomán hosszú távon is tervezhetővé válik az osztrák-magyar vasúttársaság finanszírozása.


A GYSEV közleményében tudatta: a 2015-ig szóló megállapodás értelmében az állam 2015-ig 426,6 kilométer pályaszakasz működtetésével bízza meg a vasúttársaságot. Egyben arra is kötelezettséget vállal, hogy a működtetés során a bevételekkel nem fedezett, indokolt költségeket megtéríti. A szerződés szerint a költségtérítés mértékét évente határozzák meg a felek, a vasúttársaság ez alapján kapja a következő évben a szükséges állami forrásokat. A vasúttársaság egyben kötelezettséget vállal arra, hogy az érintett pályaszakaszokat a szerződésben meghatározott elvárások szerint működteti.
A GYSEV vonalhálózata
(forrás: GYSEV)

A GYSEV Zrt. elnök-vezérigazgatója, Dávid Ilona úgy fogalmazott: „A GYSEV tavaly októbertől a meglévő szakaszok mellett újabb 214 km vonal üzemeltetését kezdte meg. Ezért is fontos, hogy most hosszú távú szerződést kötöttünk az állammal. Igyekeztünk eddig is jó gazdái lenni a ránk bízott vasútvonalaknak, szeretnénk, ha ez a jövőben is így maradna.”
A kontraktust Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter és Dávid Ilona, a GYSEV elnök vezérigazgatója látta el kézjegyével.
2015-ig biztosítja a pályák üzemeltetését a GYSEV
(fotó: Halász Péter)

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.