2012. 03. 05.

Jó a szesztilalom

Az elmúlt év szeptember 1. óta tilos a szeszesital-fogyasztás a Hamburgi Közlekedési Szövetség, a HVV területén. Az elmúlt félév tapasztalatait összegezve arra jutottak a Hanza-városban: hasznos a szesztilalom bevezetése és fenntartása.


A Hamburgi Közlekedési Szövetség, a HVV felmérése szerint az utasok közel fele, egészen pontosan 43%-uk tökéletesen egyetért a szeptember 1. óta érvényes alkoholfogyasztási tilalommal. A reprezentatív felmérésben résztvevők 12%-a ellenezte csak a tilalmat. A válaszadók öt százaléka pedig kifogásolta, hogy a tiltás ellenére is sokan iszogatnak a HVV járatain.
A tiltás bevezetése előtt napi szinten okoztak gondot az alkoholos befolyásoltság alatt álló utasok a HVV járatain. Az egy hónapos türelmi idő után a tilalom megszegőit 40 euróra is bírságolhatják. A megkérdezett utasok 52%-a ráadásul úgy gondolja, hogy javultak az állapotok a HVV járatain.
Ez egy 40 eurós mutatvány
(forrás: WDR)

A HVV közlése szerint január végéig 2200 alkalommal szabták ki a negyven eurós bírságot, míg 2950 alkalommal elegendő volt a szóbeli figyelmeztetés. A HVV biztonsági embereinek egyébként van mérlegelési lehetősége, a helyzettől függően lehetnek szigorúbbak vagy éppen engedékenyebbek a szabályszegőkkel szemben – különösen igaz ez a tömegrendezvények idején és körzetében.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.