2012. 03. 27.

Nem vicc: április 1-től elsőajtózás

Április első napjától kezdve Cottbusban is bevezetik az első ajtós felszállási rendet. A Cottbusverkehr az új rend bevezetését az utasok biztonságérzetének javulásával és a potyázók hatékonyabb kiszűrésével indokolja.




Ahogy Hamburgban is, úgy Cottbusban is a potyázók hatékonyabb kiszűrése érdekében bevezetik az első ajtós felszállási rendet. A Cottbusverkehr közlése szerint április 1-jétől csak az első ajtón lehet felszállni a buszokra – kivételt csak a babakocsival és kerekesszékkel utazók jelenthetnek.
Az első ajtós felszállási rend nem újdonság, az elővárosi járatokon és a városi viszonylatokon este már működött a rendszer
(fotó: Mike Meier, forrás: www.tram-cottbus.de)

A cottbusiak közölték: nagy változást nem hoz ez a közlekedők életében az intézkedés, hiszen az elővárosi buszjáratokon már korábban is ez a rendszer működött és ugyancsak így működött a városi buszközlekedés minden nap 19 óra után. Az illetékesek Berlin, Potsdam, Drezda, Hamburg, Remscheid, Neumünster, Lübeck és Stuttgart tapasztalatai alapján döntöttek a kötelező elsőajtózásról, hiszen ezekben a városokban már régóta működik ez a rendszer.
Az új felszállási rendet szemléltető grafika
(forrás: Cottbusverkehr)

Az első ajtónál felszálló utasok menetjegyét a buszvezetők ellenőrzik, aki pedig nem rendelkezik az utazáshoz szükséges jeggyel, akkor azt a helyszínen megveheti.

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.