2012. 04. 23.

Eltűntek a feketézők

Diadalmas sajtóközleményben számol be a Wiener Linien a szigorított ellenőrzések hatásáról: kerek hatvanezer potyázó tűnt el a megemelkedett bírságok és a szigorúbb ellenőrzés eredményeként.


Idehaza megannyiszor felhördül a közönség, ha emelkednek a BKV-nál a potyautasok által fizetendő díjak. Pedig ez így van rendjén, ennek – karöltve a szigorú ellenőrzéssel – van ugyanis visszatartó ereje. Ezt támasztja alá a Wiener Linien statisztikája is: 2011 első negyedévében hatvanezerrel kevesebb potyázóval találkoztak, mint egy évvel korábban.
A bécsi közlekedési társaság 2005 óta folytatja a szigorú jegyellenőrzési politikáját. A társaság közlése szerint azóta lényegében megkétszereződött a menetjegy-ellenőrzések száma. No meg a meglehetősen borsos árú bírságoknak is van visszatartó ereje: jelenleg 60 euróba kerül egy érvényes menetjegy nélküli utazás (plusz a menetjegy ára), május 1-jétől ez 100 euróra nő – az első figyelmeztetés, fizetési felszólítás után pedig már 138 eurót kell fizetni.
Még most is olcsóbb tehát akár havibérletet venni: jelenleg ez 49,50 euró, míg május 1. után kevesebb, mint a bírság feléért már egy hónapig ingyen utazhatunk, hiszen a bérlet ára csökken: 45 euró lesz. A társaság közlése szerint az összes utas 2,96 százaléka utazik jegy nélkül.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.