2012. 05. 17.

Baleset a függővasúton

Nem csak Wuppertalban van ám függővasút Németország területén! A közelben, Dortmundban is van egy „H-Bahn” névre hallgató rendszer, ami azonban inkább a People Mover kategóriába sorolható. A nagykabinos szállítóeszközön – vasútnak talán nem neveznénk – történt most baleset.




A dortmundi műszaki egyetemnél közlekedő függővasút kedden délután ütközött össze egy építési törmelékeket tartalmazó konténerrel. A kocsi 34 utasából huszonhatan megsérültek, közülük 22 főt láttak el a mentők a helyszínen illetve szállítottak kórházba. Tizenkét utast ráadásul a tűzoltók szabadítottak ki a kocsiból.
A rendőrségi jelentések szerint a konténert pont felemelte az azt szállítani vágyó teherautó, ekkor történt meg a baj és rohant bele a vezető nélküli motorkocsi. A kár mintegy százezer euró.
A balesetet okozó konténer és a szállítóautó
(forrás: Radio 91,2 Dortmund)

A H-Bahn rendszerét egyébként a Siemens fejlesztette ki, de 2007 óta már nem is propagálja, nem próbálja meg eladni. A dortmundi műszaki egyetemmel együttműködve 1984-ben építették ki a városban található 1050 méter hosszú pályát, amelyet 1993-ra további 900 méterrel bővítettek. Végül 2003-ban egy további 1212 méter hosszú szakasszal bővült a pálya. A 3162 méter hosszú hálózaton két viszonylat működik, mindkettő esetében két kabin közlekedik, tíz perces ütemben. Az 1-es vonalon a Dortmund Universität megállónál a Ruhr-vidéki S-Bahn-hálózathoz csatlakozik a különleges jármű.
Mentik a tűzoltók a kocsiban maradt utasokat. A motorkocsi mögött a karbantartáshoz használt jármű érkezik, hogy a pórol járt utasszállító kocsit elvontassa
(forrás: ruhrnachrichten.de)

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.