2012. 05. 08.

BER: Csúszik az átadás

Csúszik a berlini Willy Brandt repülőtér átadása – jelentették be Berlinben. Eredetileg június 3-ától vette volna át a régi schönefeldi és tegeli repterek szerepét az új légikikötő, azonban a tűzvédelmi és biztonságtechnikai engedélyek hiánya miatt csak később nyitják meg a német főváros új légikikötőjét.

Az eredeti tervek szerint már tavaly novemberben megnyitott volna a reptér, azonban ez később a mostani, már lemondandó dátumra csúszott. Azonban sokáig nem tudják húzni-halasztani a dolgot, hiszen a tegeli reptér tűzbiztonsági engedélye 2012 végén lejár.
A keddi sajtótájékoztatón tett bejelentések szerint az új reptér biztonsági tanúsítványaival vannak gondok: a tűzvédelmi engedélyek hiánya miatt nem engedi megnyitni a hatóság. Klaus Wowereit, Berlin kormányzó polgármestere jelezte: a reptéri nyílt napot a rendes időben megtartják május 12-13-án.
Matthias Platzeck, Brandenburg tartomány miniszterelnöke jelezte: várhatóan augusztusban, annak második felében nyithatják meg az új repülőteret. A sajtótájékoztatón megszólalók közül mindenki kínosan kerülte, hogy konkrét dátumot mondjon. Az is biztos, hogy a hivatalos megnyitót, amelyet eredetileg május 24-ére terveztek, szintén elhalasztják. Platzeck azt is jelezte: a többi repülőtér – Tegel és Schönefeld – továbbra is a megszokott rend szerint fogadja és indítja a járatokat, a nyári pihenésre indulók a régi reptereken szállhatnak fel a gépekre.
Szakértők úgy gondolják, hogy a tervezett átadási idő egyébként is szoros lett volna, számos biztonságtechnikai berendezést nem tudtak idejében és megfelelően kialakítani, ez érinti az utasbiztonsági és a tűzvédelmi berendezéseket is.
A csúszás nem mellesleg havi 15 millió eurós veszteséget jelent a leendő üzemeltetőnek és tulajdonosnak.
A júniusra tervezett költöztetés során egyébként több mint hatszáz kamion vitte volna át a bérlők és a reptéri irodákat használók holmijait Tegelről az új reptérre, azonban ezt is elhalasztják természetesen.
Korábban jeleztük: Dietmar Woidke, Brandenburg tartomány belügyminisztere azt mondta, hogy meglepte az engedélyek meg nem adása. Matthias Platzeck, Brandenburg tartomány minisztere szó nélkül hagyta el Berlin és Brandenburg tartományok közös kabinetülését, míg Klaus Wowereit kormányzó polgármester „aktuális témában” hívott össze egy sajtótájékoztatót.
A csúszás nem mellesleg azt is jelenti, hogy a vasúti kapcsolatok beindítása is csúszik, így a regionális és távolsági járatok vélhetően nem érintik a repteret a nyári menetrend életbe lépésétől, hanem a közlekedés a jelenlegi formájában marad meg. Ugyanez igaz a tegeli reptér városi közlekedési kapcsolatára is.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.