2012. 05. 10.

A ČD is PESÁ-t vett

Elkészült a cseh vasút első PESA motorvonata. Érdekes módon, a ČD nem (csak) hazai járműveket vesz, hiszen most Lengyelországból érkezik 31 ikermotorkocsijuk.


A 844-es sorozatszámmal jelzett motorkocsik közül 31 egységet rendelt a ČD. A B' 2' B' tengelyelrendezésű, 43,7 méter hosszú motorvonat engedélyezett legnagyobb sebessége 120 km/h. A vonat hajtásáról két, egyenként 390 kW teljesítmény leadására alkalmas dízelmotor gondoskodik, amely az legszigorúbb károsanyag-kibocsátási normákat is teljesíti. Az utastérben 135 ülő és 120 álló utas fér el. Az járművek belsejében természetesen mozgáskorlátozottak számára is használható WC és többcélú tér is megtalálható.
A beszerzés költségeinek 40 százalékát EU-s forrásokból biztosították, a teljes költség 1,99 millárd korona, hozzávetőleg 22,9 milliárd forint.
A LINK motorvonat – amelyből a német Regentalbahn is rendelt – a Plzeň–Domažlice és a Mariánské Lázně–Cheb–Karlovy Vary–Chomutov, Liberec–Česká Lípa, Kojetín–Kroměříž–Hulín–Valašské Meziříčí vasútvonalakon és a Děčín környékén található mellékvonalakon fog járni a České Dráhy közlése szerint. E vonalakon a nálunk Bzmot-ként ismert 810-es, valamint a négytengelyes 842 és 854 sorozatú motorkocsikat váltja majd az új típus.
A ČD új motorvonata
(fotó: PESA Bydgoszcz SA)

RegionalBahn.blogspot.com

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.