2012. 05. 31.

Elkészült az Oroszlán

Elkészült és bemutatták az új cseh vasúti magántársaság, a Leo Express motorvonatát. A Stadler gyártotta távolsági FLIRT-ből összesen öt készült a csehországi megrendelő részére és még az év végén forgalomba is állnak.
A velimi próbapályán hivatalosan is bemutatták a Leo Express számára épített távolsági kialakítású FLIRT-motorvonatot – a RegionalBahn már korábban beszámolt a járművek építéséről. A típusból öt példányt vásárol a magántársaság és a tervek szerint már a decemberi menetrendváltással szolgálatba is állnak a Prága–Pardubice–Olomouc–Ostrava–Bohumín vonalon.
Előbb azonban a Výzkumný Ústav Železniční szakemberei vetik alá alapos próbáknak a motorvonatokat. A velimi pályán végzett teszteket követően a járműveket próbafutásoknak is alávetik a Prága és Ostrava közötti vasútvonalon.
A velimi próbapályán kezdődik a Leo Express FLIRT-jeinek tesztelése
(fotó: Stadler Rail)

A Leo Express motorvonatain az utasok három különböző osztályon utazhatnak: a járműveken az üzemeltető kérésére prémium, business, és economy osztályok kaptak helyet. Mindegyik osztályon alapfelszereltség az asztal és internetkapcsolat, melyek az utasok számára könnyebbé teszik a kényelmes munkavégzést az utazás során. A kor követelményeinek megfelelően a vonatok szolgáltatásait mozgáskorlátozottak is igénybe tudják venni, míg a nagy csomagokkal utazók számára nagyméretű csomagtartókat helyezett el a gyártó. Az ötrészes, 90 méter hosszú Leo FLIRT-ek összesen 237 ülőhellyel rendelkeznek majd, melyekből 6 a prémium osztályon, 19 a business osztályon, míg 212 (ebből 4 felhajtható) az economy osztályon várja az utasokat. A járművek engedélyezett legnagyobb sebessége 160 km/h.
A Leo Express már megmutatta a vonatok belsejét is. A weboldalukon található animáció segítségével virtuálisan bejárhatjuk a motorvonatot.
A prágai központú, a Leo Transport csoporthoz tartozó magántársaság nem az első a cseh sínpárokon: korábban már a RegioJet is beindította hasonló távolsági szolgáltatását, sőt, immáron Szlovákiában is jelen van ez a szolgáltató.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.