2012. 05. 09.

A főpályaudvarról a reptérre

Amíg a MÁV-START-nál a Bécs és a schwechati reptér közötti kapcsolatra a Postbus járatát ajánlgatják, addig az ÖBB-nél nekifogtak a reptéri vasútvonal és az Ostbahn kapcsolatát biztosító vasúti pálya építésének.






A Bécs melletti Schwechat repterét vonattal jelenleg csak a régi Aspangbahnon át lehet elérni a belváros felől. Azonban a Rennwegnél kiágazó pálya nem biztosít közvetlen kapcsolatot a jövőre már üzembe kerülő főpályaudvar felé. Bár a főpályaudvar felé vasúti kapcsolat ugyan megvan, igaz, elég kacifántos úton, a klederingi rendezőn át. Ez azonban nem alkalmas a nagysebességű forgalomra, márpedig a terv az, hogy a repülőtérről a vasúti csomópont 15 perc alatt elérhető legyen.
Az első kapavágás – lapáttal. Balról jobbra: Balázs Péter, korábbi uniós biztos; Doris Bures szövetségi közlekedési miniszter; Maria Vassailakou, Bécs város közlekedési tanácsosa és Franz Seiser az ÖBB Holding AG elnöke
(fotó: Foto: Florian Wieser / ÖBB)

Az első kapavágás ünnepségén a magyarok is érdekeltek voltak: a Párizs–Pozsony kiemelt vasúti beruházás koordinátora, Balázs Péter korábbi uniós biztos is jelen volt. Rajta kívül Doris Bures szövetségi közlekedési miniszter, Maria Vassilakou, Bécs város közlekedési tanácsosa és Franz Seiser az ÖBB Holding AG első embere is ott volt.
A mostani kapcsolat, az S7-es jelű Schnellbahn-viszonylat finoman szólva sem elegendő (fotók: Halász Péter)

A 2014 végéig elkészülő, az Ostbahnt és a reptéri vasutat összekötő pályaszakasz építésére 65,3 millió eurót, hozzávetőleg 18,61 milliárd forintot fordítanak. A beruházás keretében egy áthidalást építenek a klederingi rendező fölé. A hídszerkezet 4800 tonnát nyom majd. Az új építésű pálya hosszú 2,1 kilométer, a kiépítési sebessége pedig 100 km/h lesz. Emellett pedig több helyen korszerűsítik a meglévő pályákat és zajvédő falakat építenek.
A City-Airport Train, a CAT drága és nem érinti a főpályaudvart
(fotó: Magyarics Zoltán)

A tervek szerint 2015-től a Salzburg felől érkező távolsági vonatok továbbindulnak majd a reptérre és az elképzelések arról szólnak, hogy Alsó-Ausztria tartományi székhelyéről, St. Pöltenből 54 perc alatt elérhető legyen a schwechati reptér. Erre jelenleg legalább másfél óra szükséges és egy átszállást is be kell iktatni Bécsben vonatról buszra.
A tervekben szerepel még egy összekötés: a reptértől keletre visszatérhetnek majd a vonatok az Ostbahnra, így a majdani Gramatneusiedl–Schwechat pályán Budapestről is közvetlenül elérhető lesz a bécsi repülőtér. Majd egyszer...

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.