2012. 06. 25.

Twittelő gyorsvasút

E sorok megjelenésekor indul el a berlini gyorsvasút hivatalos twitter-csatornája. A népszerű közösségi oldalon az S-Bahn Berlin GmbH egy meglévő, vasútbarátok által üzemeltetett csatornát vesz át.


A forgalmi zavarokról, operatív intézkedésekről az S-Bahn Berlin GmbH immáron a twitteren keresztül is tájékoztatást tud adni. A korszerű, webes kommunikációs lehetőséget a vasúttársaság egy magát megnevezni nem kívánó vasútbaráttól vette át, miután ennek feltételeiről megállapodtak.
E megoldásnál jobb, hatékonyabb felületet is talált a berlini gyorsvasút az utasok tájékoztatására

E lehetőség előnye, hogy gyakorlatilag azonnal, élőben tud reagálni a társaság az eseményekről, legyen szó forgalmi zavarról vagy éppen valamilyen rendkívüli vagy érdekes eseményről. Eddig azonban a berlini gyorsvasút nem használta ezt a csatornát, csak az eseményeket követő berliniek írták meg, hogy hol, mi történt és mire számíthatnak az utastársak.
A tavalyi gyújtóbombás támadások idején Grünauban ennyit tudtak meg az utasok – a twitterről azonban már otthon vagy útközben is tájékozódhatunk
(fotók: Halász Péter)
A gyorsvasútnál azt mondták: eddig nem is mérték fel, hogy milyen sok utas használja a twittert, hányan tájékozódnak onnan. Azonban nem árt tudni: az @SBahnBerlin csatornának jelenleg is több mint nyolcezer követője van, így nem megkerülhető fórummá vált ez a felület is.
Az S-Bahn Berlin hétfőn reggel már átvette a twitter-csatorna kezelését

A csatorna korábbi kezelője a sajtónak azt nyilatkozta: már régóta tárgyal az S-Bahn Berlinnel a csatorna átvételéről. A felhasználó jelezte: nem kért és nem is kapott pénzt az eddigi munkájáért. A többi felhasználó azonban fenntartásait fogalmazta meg: az eddigi informatív, tényszerű csatornától elvárják, hogy a jövőben ne csak az S-Bahn (ön)reklámjáról szóljon.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.