2012. 07. 25.

Ki kicsoda?

Bár Bécsben eddig sem volt észvesztően magas a járműtípusok mennyisége a villamosvasúton, sokszor gondot okozott egy-egy altípus beazonosítása. Azonban ez – úgy tűnik – nem csak a közlekedésbarátoknak okozott fejtörést, hanem magának a Wiener Liniennek is. Talán emiatt is döntöttek úgy, hogy feliratozzák a járművekre, hogy pontosan melyik milyen típusba tartozik.


Az E1-es és az E2-es villamosokat már egészen könnyű megkülönböztetni egymástól, ahogy a jobban tájékozott közlekedésbarát könnyen felismeri az ULF és a régi E1-es vagy E2-es közötti különbséget. Ugyancsak könnyen beazonosítható a hosszú (B, B1) és a rövid (A, A1) ULF. Azonban az már kacifántosabb dolog, hogy vajon egy rövid ULF az A vagy már az A1 sorozat tagja – különösen annak fényében, hogy a Wiener Linien igyekszik a régi kocsikat az újonnan beszerzettekkel azonos formába hozni.
B1-es sorozatú, hosszú ULF a metrópótló 68-as villamos vonalán, Südbahnhofnál

Még bonyolultabb kérdés a metróban közlekedő „Ezüstnyilak” osztályozása: itt ugyanis a pontos pályaszámcsoportokat sem árt ismerni ahhoz, hogy megállapítsuk: U, U1, U11 vagy netán U2 sorozatú járművel van dolgunk?
E2-es típusú motorkocsi egy c5-ös póttal az ugyancsak metrópótló 66-os villamos vonalán, a Quellenplatznál

A kérdés magukat a szakembereket elgondolkodtatta néha, így a Wiener Linien döntése nyomán felkerültek a járművek oldalára is felkerült, hogy az adott kocsi melyik típushoz tartozik. Persze, nem egyforma helyekre és nem is éppen triviális helyre kerültek fel a feliratok. Az E1-esek esetében a bal első forgóváz fölé; az E2-eseknél kicsit előrébb, a pályakotró magasságában kerül felfestésre a jelzés. Az ULF-ok esetében pedig a jobb oldalon, közvetlenül a villamos elején, a vörös festési mező alsó sarkában van a típusjelzés. A régebbi metróknál pedig a jármű mindkét oldalán, a vezetőállás ajtajának utastér felé eső alsó sarka mellett találtak helyet a jelzésnek.
Típusjelzés egy rövid, új építésű ULF-on

És így fest ugyanez egy E2-esen

Az 5-ös villamos vonalán közlekedő E1-es motorkocsi forgóváza felett az a fekete piszok a típusjelölés lenne

Figyelmes szemlélő hamar kiszúrja a vezetőállás ajtaja melletti U betűt. Ez bizony a Wasserleitungswiese járműtelepen hétvégi pihenőjüket töltő „Ezüstnyilak” típusjelzése
(fotók: Halász Péter)

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.