2012. 07. 30.

Nincs titok a Trakciónál

A lehetőségekhez mérten kinyitotta a MÁV-TRAKCIÓ az elektronikus menetigazolvány nyilvános felületét. Az eMig oldalán már nem csak a személyvonatokat továbbító gépek adatait láthatjuk. Igaz, a MÁV-START-nak köszönhetően sok adat nem kerülhet a nyilvánosság elé.




A MÁV-TRAKCIÓ-nál – a MÁV-csoporttól egyébként szokatlan módon – nem titkolóznak, hanem igyekeznek a lehető legtöbb információt a nyilvánosság elé tárni. Nemrégiben felröppent a hír, hogy az elektronikus menetigazolvány immáron a tehervonatokat is mutatja. Azonban nem sokkal később ezek az adatok eltűntek. De nem történt semmi baj: a vontatás-szolgáltató cég ugyanis ismét elérhetővé tette valamennyi MFB-vel szerelt gép adatát.
A dombóvári telephelyre is bekukkanthatunk

Mit kiderült: az internetes nyílt verzió fejlesztéséről van szó, ami még korán sem ért véget. Az első körben a cég feltette az összes gépet, de csak a pályaszám látható, mivel a MÁV-START nem engedi, megtiltotta, hogy vonatadatok is megjelenhessenek. A térképen jelenleg elérhető adatok köre emellett is bővült: a megszokott zöld jelzések mellett a fekete pöttyök is megjelentek, ezek jelzik a műhelyben álló, javítás alatt lévő gépeket. A pirossal jelzett gépek esetében pedig a jármű utolsó pozíciója látható, ebben az esetben az MFB legalább fél órája nem adott életjelet. 
A Keleti pályaudvaron sokkal érdekesebb a kép, megannyi jármű pihen – és akkor még az idegen vasutak gépei nem is jelennek meg a térképen!

A RegionalBahn szerkesztősége üdvözli a MÁV-TRAKCIÓ lépését, reméljük egyben, hogy a MÁV-csoportnál, különösen a kommunikációs és a külső felekkel tartott kapcsolatokért felelős terület esetében tapasztalt titkolózás és a valóságtól elrugaszkodó kommunikáció nem terjed át a vontatás-szolgáltató társaságra is.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.