2012. 08. 08.

Lehet hosszabb

Egyre hosszabbak lehetnek a tehervonatok Németországban. A Szövetségi Vasúti Hatóság döntése értelmében közel száz méterrel lehet több egy tehervonat a német síneken.


Az eddigi 740 méter helyett a tehervonatok maximális hosszát 835 méterben állapította meg az Eisenbahn Bundesamt. A DB Netz AG javaslata alapján döntött az engedélyezésről az EBA. Ugyanis a szomszédos Dániában már most engedélyezett ezeknek a túlhosszú szerelvényeknek a közlekedése, azonban a német hálózatra belépve a szerelvényt meg kellett osztani, ez pedig üzemviteli gondokat jelentett, hiszen egy vonat helyett kettőt kellett összeállítani és leközlekedtetni.

A tehervonatok maximális hossza eddig 740 méter volt, az EBA döntése nyomán azonban 835 méteres szerelvények is közlekedhetnek a német vasúti hálózaton
(képeink illusztrációk, fotó: Halász Péter)

Az EBA közleménye szerint a döntéssel a vasúti pálya kapacitását igyekeznek megnövelni. A hatóság hozzáteszi: az engedélyt azután adták meg, hogy a vasúttársaság bizonyította: a pálya és a járművek is alkalmasak a hosszú vonatok közlekedésére, a vasúti személyzet pedig felkészült a több mint nyolcszáz méter hosszú vonatok kezelésére.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.