2012. 08. 14.

Totális kontroll

Vannak helyek, ahol komolyan veszik a jegyellenőrzést. És nem csak az ellenőrzést, hanem sokan a jegyvásárlást is. Igaz, potyázók mindig akadnak, különösen akkor, ha mondjuk nincs fedélzeti ellenőrzés.


A bécsi Schnellbahnon köztudottan „nagy a lazaság”, ha azt nézzük, hogy bizony Floridsdorf és Meidling között csak az emeletes vonatokon, a Regionalzugok esetében jön a jegyvizsgáló. Persze, a gyorsvasúti szerelvényeken is van vonatkísérő, de neki forgalmi feladatai vannak ezen a részen, jegyvizsgálatot nem végeznek. Az ÖBB viszont időről időre beveti az idehaza is ismert peronzáras módszert, így egy-egy állomáson valamennyi utas menetjegyét ellenőrzik.
Ellenőrzés Bécsben. Udvariasan, de határozottan dolgoznak a vasutasok, nem úgy, mint a Keleti pályaudvaron, ahol egy csomag papírzsebkendőt is mutogathattunk a kapuban álló és egymással dumálgató alkalmazottaknak
(fotók: Magyarics Zoltán)

Legutóbb, hétfőn Meidling volt a soros. Itt mindkét Schnellbahn-peront, az 1-2. és a 3-4. vágány peronját is lezárták a láthatósági mellénybe öltözött munkatársak. Kibúvó nincs, a jegyet mutatni kell vagy fizetni a pótdíjat. De ez alól sem lehet kibújni, a rendőrség munkatársai ugyanis a háttérben várakoznak, ha esetleg szükség lenne rájuk. Nem mellesleg a VOR területén a potyázás drága: a helyszínen 65, utólag befizetve 95 euró. Összehasonlításul: egy bécsi havibérlet jelenleg 45 eurót kóstál.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.