2012. 09. 27.

Budapesti villamosnap negyedszer

Idén negyedik alkalommal várják a közlekedésbarátokat, különösen a villamosok szerelmeseit a 41-es villamos külső végállomására, Kamaraerdőbe az immáron hagyományos Kamaraerdei Villamosnapra. Nézzük, mivel várja az érdeklődőket a fővárosi „Tramwaytag”!





A 125 éves fővárosi villamosvasutat ünneplő programsorozat egyik legnagyobb rendezvényének ígérkezik a szeptember 30-án tartandó IV. Kamaraerdei Villamosnap. A budapesti „Tramwaytag” (ami itt tényleg a villamosokról szól) számos érdekes programmal várja a villamosokat kedvelő közönséget.
Az már biztosnak tűnik, hogy a három favázas villamos közlekedni fog: a 436-os, a 611-es és a 1074-es is várja az utasokat. Emellett pedig ott lesz a nosztalgiamenetek sorában a debreceni 492-es, azaz az FVV-csuklós és egy UV-szerelvény is, amely hosszú évekig a 41-es villamosvonal jellemző típusa volt. Kamaraerdőbe 20 percenként indulnak majd a nosztalgia ráhordó járatok Újbuda-központtól; emellett 15 percenként jár majd a 41-es villamos is a Batthyány tér és Kamaraerdő között.
Az idei nosztalgiaszezon egyik sztárja minden kétséget kizáróan a debreceni Bengáli
(fotó: Halász Péter)

A nosztalgiavillamosok 400 forintos nosztalgiajeggyel vehetők igénybe, felszállni a  két végállomás mellett a Budafok kocsiszín és Budafoki elágazás megállókban lehet majd, leszállni azonban – a személyzettel való egyeztetés után – bárhol le lehet majd a kocsikról.
A nosztalgiamenetek mellett megismerkedhetünk a mai szerelvényekkel is: a járműkiállításon kint lesz a TW6000-esek egyik képviselője (ha minden jól megy, akkor a legújabb, 1600-as pályaszámcsoportú járművek egyike), lesz ipari csuklós villamos, korszerűsített Tátra villamos, hóseprő, Muki, Unimog és egy felsővezeték-karbantartó jármű is. A Tátra villamos ráadásul nem „csak úgy” lesz jelen, hanem terepasztallal is találkozhatunk az utastérben.
A szervezők idei programon a fotósoknak azzal szeretnének kedveskedni, hogy a kiállított járművek alkalmanként közlekedni is fognak a végállomás és Rózsavölgy között, így megörökíthetők lesznek a különleges járművek mozgás közben is.
A kamaraerdei programon tehát szeptember 30-án, vasárnap 10:00 és 15:30 között várják az érdeklődő villamosbarátokat. A nosztalgiavillamosok facebook-oldalán pedig már a járatok részletes menetrendje is olvasható!
A külön nem jelzett képeket Óvári Péter készítette az elmúlt évek kamaraerdei villamosnapjain

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.