2012. 09. 05.

Új kézben a balatonfenyvesi kisvasút

Átvette a balatonfenyvesi kisvasutat teljes eszközállományával és valamennyi dolgozójával a MÁV-Start szeptember 1-jétől a MÁV-tól, miután a Nemzeti Közlekedési Hatóság kiadta a térségi vasúti személyszállítási tevékenység végzésére szóló működési engedélyt az új tulajdonosnak – tájékoztatta a MÁV-Start Zrt. szerdán az MTI-t.


A keskeny nyomtávú vasúton jelenleg Balatonfenyves és Somogyszentpál között van menetrendszerinti forgalom, de a hatóság határozata lehetőséget ad a Központi főmajor és Csiszta-Gyógyfürdő közötti későbbi közlekedtetésre is – közölte a vasúttársaság. Csiszta-Gyógyfürdő felé 2002. szeptember 3. óta nem járnak a vonatok.
A közlemény szerint az üdülőrégió egyik turisztikai attrakciójának számító, ám többször a bezárástól fenyegetett fenyvesi kisvasúton a nyáron már a korábbi napi 5 helyett 6 vonatpár közlekedhetett. Megkezdődött a kisvasút mozgáskorlátozottak és kerékpárok szállítására alkalmas kocsijának kialakítása, és folynak az egyeztetések a 2002-ben lezárt Központi főmajor és Csiszta-Gyógyfürdő vonalszakasz újranyitásáról, annak helyi-turisztikai hasznosításáról.
Az utasok száma a 2009-es visszaesés óta folyamatosan növekszik, tavaly több mint 37 ezer utast szállított a kisvasút a turisztikai és hivatásforgalomban, ebben az évben pedig várhatóan eléri a 39 ezret az utaslétszám.
A kisvasútra a jegyeket szeptember 1-jétől a MÁV-Start árusítja. A Hungary Card tulajdonosok és a Balaton Mix jegyet felmutatók 50 százalékos kedvezménnyel utazhatnak, érvényes egyebek mellett a családi és csoportos, valamint a 26 év alatti fiatalok kedvezménye, illetve a START Klub kártyacsaládra vonatkozó kedvezmény. Váltható névre szóló összvonalas bérletjegy is.
(fotók: Halász Péter)

A közlekedő vonatok menetrendjében nincs változás, azokról információ az elvira.mav-start.hu weboldalon található, illetve a MÁVDIREKT ügyfélszolgálat 06-40-494949-es telefonszámán kérhető - közölte a vasúttársaság.
A kisvasutat a MÁV-Start 2007-es megalakulása óta a MÁV Zrt., azaz a pályavasutat üzemeltető társaság működtette. Ugyanilyen modell alapján működött a 2009 decemberében megszüntetett 2009 december óta szünetelő személyforgalmú kecskeméti és nyírvidéki kisvasút is.

MTI, RegionalBahn információk

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.