2012. 10. 03.

Ingyen Talent

Október 3. Németországban munkaszüneti nap. A Német Egység Napján arra emlékeznek, hogy 1990. október 3-án – formailag – az NDK belépett a Német Szövetségi Köztársaságba és ezzel lezárult Németország újraegyesítése. Eme ünnepnapon a DB Regio Nordost ingyen vonatozásra hívja a berlinieket és a brandenburgiakat.



Október 3-án nem kell jegyet váltani a Berlin-környéki regionális vasúti viszonylatok közül három járaton. Az RB21-es (Griebnitzsee–Potsdam Hbf–Golm–Wustermark/Berlin Hauptbahnhof), az RB22-es (Potsdam Hbf–Flughafen Berlin-Schönefeld) és az RB23-as (Potsdam Hbf–Michendorf) vonalakon ezúttal nem kell jegyet váltani. Ezeken a viszonylatokon közlekedteti ugyanis a DB Regio Nordost a Talent 2-es motorvonatok java részét Berlin térségében. A vasúttársaság közlése szerint a korszerű szerelvények a korábbi járművekhez képest kényelmesebbek, való idejű utastájékoztató rendszerrel jelentkeznek, akadálymentesek és klimatizált utastérrel rendelkeznek. Emellett pedig a járművek belső terében térfigyelő kamerák gondoskodnak az utasok biztonságáról.
Az RB22-es  viszonylaton közlekedő Talent 2-es motorvonat Golm állomáson

Azt csak halkan jegyezzük meg, hogy a leszállásjelzőt diszkréten kifelejtették a vonatokból, márpedig a szerelvények olyan viszonylatokon is közlekednek – ilyen az RB23-as is –, ahol számos feltételes megállóhely van. Itt az utas leszállási szándékát a vészhívó rendszeren keresztül jelezheti a mozdonyvezetőnek.
A dolog szépséghibája csak annyi, hogy most forgalomba állított járműtípus, a Talent 2-es már 2008 óta várta a Szövetségi Vasúti Hatóság engedélyét. A két-, három-, négy- és ötrészes motorvonatok végül 2012 nyarán állhattak csatasorba.
Ugyancsak az RB22-es viszonylaton közlekedő szerelvény Flughafen Berlin-Schönefeld állomáson. Az eredeti tervek szerint a vonatnak már a BER alatti állomásra kellett volna érkeznie, de a reptér csúszó megnyitója miatt mégsem így alakult
(fotók: Halász Péter)

Az ingyenes vonatozással a DB Regio nem titkolt célja, hogy minél többen ismerjék meg a korszerű vasúti szerelvényeket és tegyék le az autójukat, váltsanak vasútra.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.