2012. 10. 29.

Nem lassultak a buszok

Még tavasszal adtunk hírt arról, hogy Hamburgban bevezetik az autóbuszokon is az első ajtós felszállási rendet. A korábban csak kísérleti jelleggel működött rendszert néhány nagy forgalmú járat kivételével a teljes hálózatra kiterjesztették. A tapasztalatok pedig jók – összegzett nemrégiben a közlekedési szövetség, a HVV.




A korábbi félelmek ellenére nem tapasztaltak drasztikus menetidő-növekedést az első ajtós felszállási rendbe befont, nagyobb forgalmú járatoknál sem – tudatta a hamburgi közlekedési szövetség, a HVV. Mindezek ellenére több autóbusz-viszonylat menetrendjét is felülvizsgálják: ez azonban nem a felszállási rend miatt, hanem a megnövekedő közúti forgalom miatt szükséges. A HVV közlése szerint a döntés csak néhány perces menetidő-növekedést okozhat és mindösszesen csak papíron, ugyanis a gyakorlatban ezek a járatok a torlódások miatt amúgy is késve közlekednek.
Az első ajtós felszállási rend egyébként is megfelelt a várakozásoknak. A bliccelők száma csökkent, a buszokon pedig érezhetően megnövekedett a biztonság. Az első ajtós felszállási rend alól kivételt csak a 4-es, 5-ös és 6-os Metrobus-viszonylatok jelentenek.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.