2012. 10. 10.

Nosztalgia-kavalkád

Újabb színes hétvégi programot ajánlhatunk a villamosbarátoknak. A 125 éves budapesti villamos- és HÉV-közlekedés tiszteletére szervezett programsorozat ezúttal a Moszkva térre Széll Kálmán térre teszi a központját. Október 14-én, vasárnap négy nosztalgiaviszonylat közül is választhat a villamosrajongó utazó.



Legutóbb a IV. Kamaraerdei Villamosnapon találkozhattunk a budapesti nosztalgiavillamosok színe-javával. Az öreg szerelvények most ismét kiteszik a kereküket a kocsiszínből: ezúttal a Széll Kálmán téren adnak egymásnak randevút.
A BKV öreg járműveit négy viszonylatra osztották be: a Széll Kálmán téri csomóponttól a Batthyány térre, a Boráros térre, a Deák térre és Hűvösvölgybe indulnak majd nosztalgiaszerelvények. A tervek szerint 9 és 17 óra között minden óra 30 perce környékén indulnak majd a járatok a különböző irányokba.
A Batthyány térre minden óra :34-kor indul a 611-es vagy a 436-os pályaszámú favázas villamos. Vissazfelé a Batthyány tértől 10:15 és 17:15 között óránként indulnak a kocsik.
A 611-es pályaszámú favázas villamos a Széll Kálmán tér és a Batthyány tér, valamint a Széll Kálmán tér és a Boráros tér között ingázik majd

A Boráros tér felé – a Nagykörút és a 2-es villamos útvonalának érintésével – minden óra :33-kor indulnak majd a villamosok. A Boráros téren a 2A végállomásán keressük a nosztalgiavillamosokat, innen 09:05 és 16:05 között óránként indulnak majd a kocsik. A Boráros téri járaton is a 611-essel és a 436-ossal találkozhatnak az utasok.
A 436-os ismét „párban” jár majd a 611-essel a Batthyány tér és a Boráros tér felé

A Széll Kálmán tér és a Deák Ferenc tér között a debrceni 492-es pályaszámú Bengálival lehet majd utazni. A Széll Kálmán térről ez a járat 9:34 és 16:34 között jár majd óránként. A Deák Ferenc térről 10 és 17 óra között minden óra harmadik percében indul a villamos, amely sokak szerint, „ha lába lenne, jobban menne.”
A Debrecenből érkezett Bengáli a Széll Kálmán tér és a Deák Ferenc tér között ingázik majd

A negyedik viszonylat a Széll Kálmán tér és Hűvösvölgy között ingázik, ide a 1074-es pályaszámú kocsit osztották be. A villamos 9 és 16 óra között minden óra :39-kor indul a Széll Kálmán tértől; Hűvösvölgyből pedig 10 és 17 óra között óránként indulnak a kocsik.
A 1074-essel Hűvösvölgybe juthatnak fel a nosztalgiavillamosok rajongói

Újdonság, hogy ezúttal már nem csak egyszerű nosztalgiajegyet lehet venni 400 forintért, hanem a kalauzok 1200 forintért napijegyet is árulnak a nosztalgiaszerelvényekre. Diákok és nyugdíjasok mindezért 800 forintot fizethetnek.
A fotósok számára pedig igazi csemege, hogy minden óra :30 és :33 között a négy villamos együtt várja az utasokat – és a fotósokat – az 59-es és a 61-es villamos megállóhelyén, így biztosítva az átszállást a különféle járatok között.
Sokak számára fontos információ, hogy a tervezett farkasréti járat végül nem közlekedik, az ide kiszemelt 2624-es pályaszámú kocsi bemutatójának kényszerű csúszása miatt. Reméljük azonban, hogy a járművet hamarosan láthatjuk Budapest utcáin.
A RegionalBahn szerkesztősége csak ajánlani tudja a vasárnapi programot minden villamos- és közlekedésbarát olvasója figyelmébe! Tehát nosztalgia-csomópont a Széll Kálmán téren október 14-én, vasárnap 9 és 16 óra között!
Írásunkat a legutóbbi nosztalgiavillamosos programon, a IV. Kamaraerdei Villamosnapon készült felvételekkel illusztráltuk
Írásunk nyitóképe korábban, a Ferencvárosi Kocsiszínben készült
(fotók: Halász Péter)

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.