2012. 10. 12.

Száznegyven év négy tengelyen

Elkészült hazánk legújabb reklámmozdonya. A GYSEV 470 504-ese, az egykori Haydn-Lok ismét különleges ruhát öltött: ezúttal kenyéradó gazdájának, a GYSEV-nek a 140. születésnapját köszönti a nagyteljesítményű villamosmozdony.


Megalapítása 140 éves évfordulóját matricázott, jubileumi mozdonnyal ünnepli a GYSEV. A vasúttársaságot létrehozó Erlanger Viktor 1872 októberében nyert koncessziós jogot arra, hogy Győr, Sopron és Ebenfurth között vasútvonalat létesítsen. A GYSEV engedélyokmányát az 1872. évi XXVII. törvény szentesítette, melyet Ferenc József császár és magyar király látott el kézjegyével. Az évforduló alkalmából új ruhát kapott az egykori Haydn-Lok is: a 470 504-es a „repcevasutat” élteti új matricáival.
A GYSEV új Werbelokja az avatáskor a soproni pályaudvaron

A mozdonyon látható grafika egy korabeli, gőzmozdonnyal vontatott szerelvény ábrázolásával jeleníti meg a vasúttársaság múltját. A jelen kort pedig a GYSEV által már megrendelt FLIRT képe jeleníti meg – tudatta a GYSEV.
Avat a GYSEV és a MÁV első embere, hiszen Dávid Ilona a GYSEV elnöke és a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója egy személyben
(fotók: GYSEV)

A grafika középpontjában az 1872-es, díszes engedélyokmány kör alakú pecsétje látható, fölötte pedig három város, Győr, Sopron és Ebenfurth neve. A mozdony másik oldalán a városok német nevei szerepelnek. A mozdony orrán korabeli térképet láthatunk, valamint egyik felén a „GYSEV 140,” másikon pedig a „Raaberbahn 140” feliratot. A vezetőállásnál osztrák és magyar zászló is látható.
A jubileumi mozdony első útján Ausztiába indult: Ebenfurth érintésével jött vissza Sopronba, ahonnan egy intercityt vitt Budapestre. Így a GYSEV jubileumi mozdonya már az avatása napján bejárta a vasúttársaság eredeti, Ebenfuth, Sopron és Győr között vonalát – adta hírül a vasúttársaság.
Az új Werbelok különlegessége, hogy – még 1047 504 pályaszámon – az első magyar Werbelok volt 2009-ben.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.