2012. 11. 15.

Megint áll a Gotthard

Június elején már egyszer le kellett zárni – akkor hetekre – a Gotthardbahnt Erstfeld és Göschenen között. Most ismét közbeszólt a természet: a nyáron helyreállított pályát egy nagyobb szikladarab rongálta meg.

Egy komolyabb szikladarab esett a Gotthardbahn pályájára szerdán. A pálya megrongálódott, de szerencsére vonat nem volt akkor éppen azon a helyen. Ráadásul ott történt mindez, ahol a nyár elején már egyszer a leomló hegyoldal elvitte a vasútvonal egy részét és csak hetekkel később indulhatott újra a forgalom.
Gurtnellen közelében egy 70-80 köbméter térfogatú szikladarab zuhant a vasúti pályára. Mind a két vágányt komolyan megrongálta. Emiatt a tehervonatok kerülnek a Simplon- és a Lötschberg-hágó felé; a személyszállító vonatok pedig Erstfeld és Göschenen között nem járnak, a vonatokat buszokkal pótolják. A tehervonatok terelése miatt a Simplon-tengelyre tervezett vágányzárat lemondták, ráadásul a domodossolai rendezőben pedig további kapacitásokat igyekeznek felszabadítani a forgalmas Gotthardról ide terelt vonatok számára. Ráadásul a vámosok is folyamatosan dolgoznak (lévén Svájc és az EU között vámhatárok vannak továbbra is) a határállomáson.
A tervek szerint várhatóan vasárnap már egy vágányon megindulhat a teherforgalom, hétfőn pedig a személyvonatok is ismét a menetrend szerint, a teljes vonalon közlekednek.
A fenti képen jól látható a lezuhant szikladarab, amely mindkét vágányt alaposan megrongálta. A kép forrása az SBB Cargo-Blog.

Halász Péter

2 megjegyzés:

  1. Olyan mintha valaki kertivasútjára esett volna egy kő!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem is ez jutott az eszembe, amikor megláttam a képet. :)

      Törlés

Figyelem!

Oldalunkon általában előzetesen moderáljuk a hozzászólásokat vagy a hozzászólások lehetőségének időszakos vagy tartós felfüggesztését jogát fenntartjuk. Amennyiben erre nem kerül sor, úgy fenntartjuk az utólagos moderáció jogát. Moderációs alapelveinkről részletesebben az Impresszumban olvashatnak.