2012. 11. 30.

Tehervonat a peronon

Egyelőre nem tudni, hogy hogyan kerültek a teherkocsik Stuttgart-Feuerbach állomás peronjára. Pénteken reggel ugyanis ott landolt egy tehervonat szerelvénye. Szerencsére senki sem sérült meg a balesetben.


Pénteken hajnalban, 4 óra 5 perckor történt, hogy a közeli Kornwestheim rendezőpályaudvarán három teherkocsi „önállósította magát” és útnak indult a stuttgarti főpályaudvar felé. A forgalmi szolgálattevő észlelte a kocsik megfutamodását és a főpályaudvar helyett Feuerbach felé irányította a kocsikat, ahol egy csonkavágányon tervezték megfogni az elszabadult járműveket. A teljes lendülettel érkező kocsik kiütötték az ütközőbakot és a felvételi épület előtti peronra futottak fel és a perontető alatt álltak meg. A kocsik megrongálták a felsővezetéktartó oszlopokat és a perontetőt is, utóbbit annyira, hogy fenyeget az összedőlés veszélye.
A DB AG nyilatkozta szerint a forgalmi szolgálattevő jól döntött, hiszen még így is kisebb az anyagi kér, mintha az elszabadult teherkocsik a stuttgarti főpályaudvaron landoltak volna.
A hírek szerint a kornwestheimi rendezőben senki sem vette észre kocsik megfutamodását. A használt sínekkel rakott teherkocsik megfutamodásának körülményeit a szövetségi rendőrség és az  Eisenbahnuntersuchungsstelle des Bundes (Szövetésig Vasúti Vizsgálóhivatal, EUB) vizsgálja.
A baleset következtében a környék vasúti közlekedésében fennakadások vannak. A Karlsruhe és Heidelberg felől érkező vonatok csak Kornwestheimig; a Würzburg és Neckarelz felől érkező vonatok pedig csak Bietigheim-Bissingen állomásig közlekednek, nem mennek be Stuttgartba.
(a képek forrása: Stuttgarter Zeitung)


A baleset helyszíne. A jelölő a szóban forgó csonkavágányt mutatja

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.