2012. 12. 10.

Elég egy telefon

A MÁV-START mintegy éve vezette be a kényelmes és talán bátran mondhatjuk, hogy népszerű otthon nyomtatott jegyet. A jegyeket ki kell nyomtatni és papíralapon kell bemutatni a jegyvizsgálónak. Legalábbis eddig így volt. Mostantól ugyanis elég a mobiltelefon kijelzőjét megmutatni, rajta a QR-kóddal.


Egy újabb lépés a mobiljegy felé: a MÁV-START ugyanis a menetrendváltástól egyes esetekben elfogadja azt, hogy az utas a mobiltelefonján vagy valamilyen informatikai eszközön mutassa be a menetjegy érvényesítését segítő QR-kódot. A korlátozás mindössze annyi, hogy legalább 160x160 pixeles méretben kell tudni megjeleníteni az otthon nyomtatott jegyen lévő jelzést. Azaz ezentúl nem kell kinyomtatni a kapott PDF-et, elég feltölteni azt valamelyik informatikai eszközre.
A MÁV-START menetjegyének QR-kódja egy mobiltelefonos PDF-olvasó alkalmazásban

A MÁV-START közleményében jelzi: ezzel a lehetőséggel egyelőre csak a feláras vonatok (InterCity, nemzetközi EuroCity, Railjet-vonatok) utazói élhetnek, tehát azokon a vonatokon, ahol pót- és/vagy helyjegyet kell váltani a menetjegy mellé. A jegyvizsgálók az utas készülékének képernyőjén megjelenő információkat – a papír alapú jegyhez hasonlóan – a kód beolvasásával és a személyazonosság vizsgálatával ellenőrzik. A digitális jegyeket a jegyvizsgálók csak az utas együttműködésével tudják érvényesnek elfogadni a vasutasok, mert az ellenőrzés során esetlegesen szükség lehet a kód nagyítására vagy az eszköz közelítésére, távolítására. Jelenleg elektronikus bemutatással a belföldi menetjegyeket, pót- és/vagy helyjegyeket, élőállat- illetve kerékpárjegyeket lehet megvásárolni, akár az utazás előtt hatvan nappal, elővételben is. A visszaélések elkerülése érdekében a digitális jegyek – ugyanúgy, mint Európa más vasútvállalatainál – névre szólnak és adott vonatra érvényesek.
Megjegyezzük: nem tudjuk, miért csak az IC- és más „neves” vonatok utasaival kivételeznek ilyen módon a MÁV-START-nál, amikor elvben minden jegyvizsgáló rendelkezik megfelelő okostelefonnal e kódok olvasásához. Azt sem tudjuk, hogy a frissen bevezetett egri és békéscsabai hibrid-IC-k esetében vajon a By sorozatú kocsiban döcögve is elég a PDF-fájlt megmutatni vagy át kell ülnünk a feláras kocsiba ehhez?
A Wiener Liniennél több mint egy éve válthatunk mobiltelefonon megjelenő jegyeket. A QR-kódot a készülék kijelzőjéről olvassa le az ellenőr. A személyhez kötődő elektronikus menetjegy sokkal olcsóbb, mint a papíralapú változat. Ennek az utasvonzó hatását a MÁV-csoportnál még nem vették észre

Tegyük hozzá: a MÁV-START feltalálta a kanálban a mélyedést. Európa nyugati felén, legközelebb például Bécsben olyan mobiltelefonos jegyet vásárolhatunk már több mint egy éve, ahol a készülék kijelzőjéről olvassa le az ellenőr az érvényesítő kódot. Ráadásul a MÁV-START-tal ellentétben az otthon nyomtatott jegyek sokszor olcsóbbak, mint a normál díjszabás (a magyar vasút nem ad kedvezményt az otthon nyomtatott jegyekre, pedig az utas többlet kötelezettségeket vállal, amelyek betartása sokszor nem csak tőle függ ám). Emellett a tisztán elektronikus jegyek, mint például a Wiener Linien esetében még olcsóbbak: amíg a papíralapú napijegy 6,70; a bevásárlójegy (hétfőtől szombatig 8 és 20 óra között érvényes napijegy) 5,40 euró, addig a mobiltelefonos napijegy, a „Day Ticket” mindösszesen 4,90 euró. Ezt csak a Wiener Linien mobilos alkalmazásán keresztül lehet megvenni és személyhez kötődő, át nem ruházható jegyfajta – a számos kötöttségért cserében viszont praktikus és mindenek felett olcsóbb is, mint a többi menetjegy.

Halász Péter

2 megjegyzés:

 1. A DB a "nem túl pozitív" tapasztalatok miatt szüntette meg ~1 éve a monitorról ellenőrzést. Csak az MMS-ben küldött mobiljegyet fogadják el érvényesnek.

  http://www.bahn.de/p/view/buchung/onlineticket/onlineticket.shtml

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ez az online-jegyre vonatkozik (azaz a HPT-re), ha jól olvasom; mert időközben megjelent egy "DB Tickets" nevű android app, amiben viszont pont hogy tudunk mobilos jegyet venni. Ezt mondjuk még nem próbáltam ki alkalom híján, de ha meglesz, akkor jön róla a tapasztalatokat taglaló írás. :)

   Törlés

Figyelem!

Oldalunkon általában előzetesen moderáljuk a hozzászólásokat vagy a hozzászólások lehetőségének időszakos vagy tartós felfüggesztését jogát fenntartjuk. Amennyiben erre nem kerül sor, úgy fenntartjuk az utólagos moderáció jogát. Moderációs alapelveinkről részletesebben az Impresszumban olvashatnak.