2012. 12. 17.

Iránytáblát Karácsonyra? Bécsben igen!

A bécsi adventi vásárok egyik vonzereje az lehet, hogy itt (szinte) mindent meg lehet kapni, de a bécsi Westbahnhof aluljárójában december 15-én még azt is, amit a közlekedésbarátok máshol nem találnak meg. A Wiener Linien szokásos adventi jótékonysági vásárán ugyanis csupa vájtfülűeknek szóló szuvenír került a pultra: megállótáblák, útvonaltérképek, iránytáblák, és minden egyéb, ami egy tömegközlekedési cégnél idővel feleslegessé válik.



„Anyag nem vész el, csak jobb helyre kerül” – akár ez is lehetne a mottója a Wiener Linien idestova 38 éve minden Adventben megrendezett jótékonysági vásárának. Zseniális ötlet, hogy a bécsi közlekedési vállalat feleslegessé vált tartozékaitól bolhapiac keretében válik meg. Az évi két bolhapiac egyike mindig az adott évi Tramwaytag része, míg a másik az adventi, jótékonysági célú vásár. A cég dolgozói az adventi esemény bevételét valamely gyermek- és ifjúságvédelemmel foglalkozó karitatív szervezetnek ajánlják fel. Bevétel pedig biztosan van, ugyanis érdeklődésben nincs hiány – az idei bolhapiac standjához kora délután szinte oda sem lehetett férni.
A felhozatal ugyanis bőséges: könyvektől kezdve a villamosok utasterében található útvonaltájékoztató lapokon át a viszonylat- és megállótáblákig szinte mindent lehet kapni, ami tömegközlekedéssel kapcsolatos. A metróhálózat bővülése miatt a metrókban lévő hálózati térképek is időnként cserére szorulnak, a régiek pedig némi pihentetés után feltűnnek a Wiener Linien bolhapiacán. Hasonló módon a már megszűnt megállók és viszonylatok táblái is előkerülnek, így a táblahegyek között néha igazi gyöngyszemek is lapulnak. Némelyikük értéke mostanában szökik a magasba – például a bő egy hete a térképről lekerült Südbahnhof-on végállomásozó viszonylatok iránytáblái is hétköznapiból történelmi ritkasággá válnak.

Érdeklődésben idén sem volt hiány, nem volt egyszerű közel férkőzni a kiszuperált tömegközlekedési cikkekhez

A Wiener Linien idén karácsonyi ajándékötletként is reklámozta a vásárt, ami nem is rossz ötlet, a közlekedés világa iránt érdeklődő családtagok ugyanis biztosan örülnek majd egy viharvert iránytáblának. Sőt, a kevésbé megszállottak is szívesen viszik haza kedvenc (vagy csak egyszerűen naponta használt) viszonylatuk egy-egy jellegzetes darabját – ebben a kategóriában örök kedvenc az elég borsos áron mért villamosra való viszonylatszám-tábla. (A tavalyi vásárból egy 49-es számú darab itt függ az én szobámban is, kedves emlékként a jó ideig naponta használt vonalról.)
Aki kedvet kapott, és magát vagy megszállott ismerősét megajándékozná, annak jó szívvel ajánljuk a jövő évi Wiener Linien adventi vásárt!
A Bécsben már jó ideje jól működő „mellékbevételeket” pár éve a BKV is felfedezte: a táblagyűjtő közlekedésbarátoknak nem kell már elkuncsorogni vagy egyéb úton hozzájutni a vágyott iránytáblákhoz: a nagyobb rendezvényeken és a BKV (immáron BKK) személyes ügyfélszolgálatán hozzájuthatunk a kedvenc járatunk „deszkájához”. Igaz, Budapesten a menetrendi lapok, megállótáblák értékesítését még nem fedezték fel a szolgáltatók – ahogy a MÁV-START sem árul kiszuperált Lehár EC-táblát, hogy egy példát említsünk csak. Pedig igény bizonnyal lenne rá, talán nagyobb is, mint a céglogós bögrére.

Buszmegálló-táblát tessék!

Magyarics Zoltán

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.