2013. 01. 18.

Marad a főnök

Rüdiger Grube egy ICE-vonat személyzetét erősíti • forrás: www.haz.de
Meghosszabbították a DB AG első emberének megbízását. Igaz, erre még bőven ráértek volna, hiszen csak az év második felében lett volna esedékes. Ezek szerint elégedettek Rüdiger Grube munkájával, aki komolyan növelné a német vasút bevételeit.


Elvileg ráértek volna az ideig szövetségi gyűlési választások után meghosszabbítani Rüdiger Grube, a DB AG első emberének szerződését. Azonban – indokolta a döntést a kormány – szeretnék megelőzni, hogy választási kampánytéma legyen a vasúttársaság első emberének személye. A német vasutat 2009 óta vezető Grube szerződése eredetileg 2014-ben járt volna le, a megbízását most 2017-ig hosszabbították meg.
Eközben a DB felsővezetőinek jövedelme a jövőben sokkal komolyabban függ majd az utasok és a partnerek elégedettségétől, mint eddig. A menedzserfizetések ezentúl egy biztosnak tekinthető alapjövedelemből, majd további 20-50%-os bónuszt fizethetnek akkor, ha a prémiumcéloknak megfelelő munkát végeznek a vezetők. Az értékelési szempontok között szerepel, hogy mennyire tartotta magát a konszern nyereségre vonatkozó tervéhez, de emellett az ügyfelek elégedettsége és a környezetvédelmi szempontok is számítanak majd.
A DB AG emellett jelentősen szeretné növelni a nyereségét. A 2012-es esztendőben várhatóan 2,7 milliárd eurós nyereséget 2017-ig 4 milliárd euróra szeretnék növelni. A pénzforgalmi nyereséget 2017-ig 6,8-ról 7,4%-ra emelnék. Emellett a beruházásokra visszafordított összeget is növelnék: 3,8-ról 4,5 milliárd euróra. A tervek legfontosabb alappillére a távolsági forgalom lenne, itt a DB Fernverkehr a következő években 717 millió euróval növelné a bevételeit. Azonban szakértők figyelmeztetnek: ez a lépés könnyen a vasúti menetdíjak emelését vonhatja maga után. A tervek szerint emellett a DB AG az infrastruktúra üzemeltetéséből 2017-ig 1,2 milliárd eurónyi többletbevételre számít.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.