2013. 02. 11.

Összetört villamosok

Öt villamos sérült meg abban a balesetben, amely még február 6-áról 7-ére virradó éjjel történt Bécsben, a Wiener Linien Favoriten kocsiszínjében.


Az egyik utolsó, a kocsiszínbe beálló villamost akarta az egyik járművezető szerda este a favoriteni járműtelepen a helyére állítani. Ahogy az megszokott, a vágányokon több villamos is pihent szép sorban. A villamosvezető a hírek szerint a megszokott módon hátramenetben szándékozott beállni a szerelvénnyel a kijelölt vágányra. Azonban a villamos nem indult meg, hanem hibajelzést adott, a villamosvezető hátrament a vonat végébe, hogy megnézze, mi a baj. Eközben azonban elfelejtette a villamost „irányból” kivenni és a szerelvény rövid úton önállósította magát.
A motorkocsi hirtelen menetre kapcsolt és összeütközött a vágányon álló ULF-fel, majd azt és a vágányon álló másik három vonatot rányomta az ütközőbakra – ez nem bírta a nyomást és a vonatok kilökték a bakot. A Wiener Linien közlése szerint összesen öt villamosszerelvény sérült meg kisebb-nagyobb mértékben. Az első becslések szerint is milliós nagyságrendű a kár.
A villamosokat azonban javíthatónak ítélték és a simmeringi főműhelyben újra rendbe hozzák a tujákat. A villamosvezetőt egyelőre felmentették a munkavégzés alól, amíg kiderül, hogy hibázott-e? Jelenleg ezt vizsgálja a Wiener Linien.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.