2013. 02. 06.

Zöld a villamos

Legalábbis Berlin mellett, Schöneichében biztosan. Január 1-je óta ugyanis a Schöneiche-Rüdersdorfer Straßenbahn GmbH megújuló erőforrásokból előállított villamosenergiát vásárol a villamosok áramellátásához.


Az év első napja óta az SRS, azaz a schöneichei villamos járművei sokkal kevésbé terhelik a környezetet, mint korábban. Igaz, a járművek eddig sem sok káros anyagot bocsátottak ki, de a villamosenergia, amit eddig használtak, nem megújuló természeti erőforrásokból származott.
Ez a helyzet változott meg január 1-jével. Az SRS ugyanis az osztrák Energie Allianz Austria nevű társasággal kötött áramvásárlásra vonatkozó szerződést. A schöneichei villamosok mozgatásához szükséges villamosenergia többségét vízi erőművek; kisebb részét pedig szél-, nap- és biogáz-erőművek segítségével állítják elő.

A schöneichei villamosok január 1-je óta megújuló energiákat használva közlekednek. A képen a friedrichshageni végállomáson pihen egy Heidelbergből származó DÜWAG-csuklós
(fotó: Halász Péter)

Az SRS számára csak minimális többletköltséggel jár a megújuló energiaforrások használata, azonban a cégvezetés úgy gondolja, hogy ennyit igazán megéri a fenntartható fejlődésre és a környezet védelmére fordítani. Hozzátették: az utóbbi években folyamatosan nőtt a villamos utasforgalma és ezzel a lépéssel igyekeznek jelezni az utasok számára, hogy a társaság elhivatott a fenntartható fejlődés kapcsán és szeretnék, ha utasaik is értékelnék e szemléletet.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.