2013. 03. 01.

Bezárt a Sirkeci

E sorok megjelenésekor már biztos: bezárt az isztambuli Sirkeci pályaudvar. Az európai oldalon fekvő állomásról indultak az Orient Expressz vonatai is, pár éve pedig még ide érkezett a budapesti közvetlen kocsit továbbító vonat is.


Az Európát Ázsiával összekötő Marmaray-alagút építése miatt 2013. március 1-jével bezárt az isztambuli Sirkeci pályaudvar. A bezárás oka, hogy így biztosítanak lehetőséget arra, hogy a Marmaray-alagúthoz kapcsolódó felúíjtásokat elvégezzék. A vonatok az Isztambul elővárosában található Halkali állomásig közlekednek, a belvárosba innen vonatpótló autóbuszokkal lehet bejutni.

A Cerkezkoyba tartó vonat indul az Orient Expresszt is fogadó Sirkeci pályaudvarról
(forrás: Wikipedia)

A nemzetközi vonatok elvileg már egy esztendeje csak a bolgár-török határig, Kapiküléig járnak, azonban az év elején ezek a vonatok ismét elérték még Isztambult. Kapiküle és Isztambul között pótlóbuszokat indított a TCDD. Ezt a rendszert is tervezik visszaállítani, azaz az országhatár és Isztambul között járnának a távolsági vonatok helyett a pótlóbuszok, de egyelőre még nem jelölt meg erre vonatkozóan pontos dátumot a török vasút.
A Boszoporusz alatt átvezető vasúti alagutat a tervek szerint 2013. október 29-én adják át a forgalomnak.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.