2013. 03. 14.

Metrót vesz Moszkva

Harminc év alatt kétezer metrókocsit venne az orosz főváros. A bejelentés érdekessége, hogy ezúttal nem a „házi szállító”, a Mertowagonmashtól rendelték meg a vonatokat, hanem nemzetközi tendert írnak ki a járműbeszerzésre.





Igen komoly üzlet alakul az orosz fővárosban, ugyanis közel 10 milliárd eurós tendert ír ki hamarosan Moszkva a Московский метрополитен számára történő mintegy kétezer metrókocsi beszerzésére és harminc éven át történő üzemeltetésére, karbantartására. Ezt Szergej Sobjanin, a város polgármestere nyilatkozta a Vedomosti (Ведомости) című gazdasági lapnak.
A tendert még idén kiírják és három, önálló megrendelést foglal magában a tender. A tervek szerint 2015-től állhatnak forgalomba az új szerelvények és a megrendelő azt is elképzelhetőnek tartja, hogy különféle járművek egyetlen kocsiszínben kerüljenek elhelyezésre.

A moszkvai metróban jelenleg csak hazai gyártású vonatok közlekednek
(a képek forrása: Wikipedia)

A moszkvaiak szeretnék, ha a hazai cégek mellett nemzetközi, elismert járműgyártók is pályáznának és eséllyel heti eszt a CAF, a Hitachi, a Bombardier, az Alstom, a Siemens és a Hyundai az elképzelések szerint. Mindössze egy kikötés van: a gyártást a térségben, Moszkva közelében kell megoldani.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.