2013. 04. 22.

Levegőből vasútra

Figyelmeztető sztrájkra hívta a Lufthansa dolgozóit a ver.di nevű szakszervezeti tömörülés. A munkabeszüntetés a legtöbb helyszínen 14:30-ig tart, de ezután is komoly késésekre kell számítani, emiatt a német légitársaság gyakorlatilag valamennyi hétfői járatát törölte. Az utasokat legalább az országon belül a DB AG igyekszik elszállítani.



A hétfőre tervezett 1720 távolsági repülőjáratból mindössze 32 indul majd el a Lufthansánál meghirdetett munkabeszüntetés miatt. A járattörlések elsősorban az európai és a németországi belföldi járatokat érinti. A társaság szükségmenetrendet dolgozott ki, amelynek keretében a tervezett 1650 rövid távú járatból mindösszesen húsz elindul, a legtöbb Berlint szolgálja ki.

Komoly többletforgalomra számít a DB AG a Lufthansa sztrájkja miatt

A földi kiszolgálószemélyzet munkabeszüntetése nem az első: március 21-én már tartottak egy figyelmeztető sztrájkot, azonban a 33 ezer Lufthansa-alkalmazottat érintő bértárgyalások nem haladtak érdemben előre, így az érdekvédők újabb, részben 24 órás, de legalább 14 órás munkabeszüntetést hirdettek.
A munkabeszüntetés miatt a DB AG komoly előkészületeket tett. A vasúttársaság közlése szerint minden hadrafogható vonatot útnak indítanak, a pályaudvarokon több munkatárs próbálja majd az utasokat információval ellátni. Mindemellett a DB AG azt kéri, hogy aki teheti, foglalja előre az ülőhelyét a várható nagy zsúfoltság miatt.

A DB AG azt ígéri, hogy minden rendelkezésre álló járművet bevet majd
(fotók: Halász Péter)

A DB AG és a Lufthansa eközben megállapodott arról, hogy a repülőjegyekkel rendelkező utasok utalványokat kapnak, amelyekkel megvásárolhatják a vasúti jegyeket. A vonatok pontos menetrendjét, az esetleges mentesítő vonatokkal együtt a www.bahn.de oldalon közli a vasúttársaság az ígérete szerint.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.