2013. 05. 23.

Újabb motorvonatokat vesz a ČD

Ezúttal nem új típust rendelt a cseh vasút, hanem egy meglévő sorozatot bővítenek: hét újabb RegioPanter-szerelvényt vásárolnak a Škodától.


Hét újabb RegioPanter-motorvonatot rendel a ČD a Škodától. A rendelés öt háromrészes, 640-es sorozatú és két kétrészes, 650-es sorozatú motorvonatot foglal magában. Előbbiben 237, utóbbiban 145 ülőhelyet alakítanak ki. A 160 km/h-s sebességre alkalmas motorvonatok a Brno–Blansko–Letovice viszonylaton váltják majd le az 1970-es években beszerzett 560-as sorozatú „Pantográfokat”.
A rendelés értéke 943 millió cseh korona, hozzávetőleg 11,3 milliárd forint.
Arról már korábban írtunk, hogy a ČD 15+4 ilyen  motorvonatot rendelt a Škodától – az első példányt 2011 végén mutatta be a gyártó. Az akkor rendelt, a részben alacsonypadlós járművek egy része csak 3 kilovoltos egyenáramról, míg más részük emellett 25 kV 50 Hz-es váltóáramról képes működni.
A korszerű, légkondicionált járművek zárt rendszerű, mozgássérültek számára is használható WC-vel és többcélú térrel is rendelkeznek, ahogy az egy modern motorvonatnál elvárható. Ráadásul a járművekben az utazók számára 230 voltos váltóáramot szolgáltató konnektorok is rendelkezésre állnak, ha valaki éppen a laptopját vagy bármilyen kütyüjét szeretné menet közben hálózatról használni.
Az alumíniumból készült járművek, amelyek homlokszerkezetét viszont acélból gyártották, 160 km/h sebességgel száguldhat a cseh sínpárokon.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.