2011. 11. 24.

Itt az újabb Škoda-csoda!

Elkészült a cseh Škoda újabb remekműve. A ČD rendelésére 15+4 darab RegioPanter típusú motorvonatot gyárt a pilseni székhelyi cég ostravai gyára. Az elővárosi vonat két fő változatban készül.


Elkészült az első RegioPanter motorvonat a Škoda ostravai gyárában. A cseh vasút, a ČD tizenöt háromrészes és négy kétrészes járművet rendelt nemrégiben. A részben alacsonypadlós járművek egy része csak 3 kilovoltos egyenáramról, míg más részük emellett 25 kV 50 Hz-es váltóáramról képes működni.
A korszerű, légkondicionált járművek zárt rendszerű, mozgássérültek számára is használható WC-vel és többcélú térrel is rendelkeznek, ahogy az egy modern motorvonatnál elvárható. Ráadásul a járművekben az utazók számára 230 voltos váltóáramot szolgáltató konnektorok is rendelkezésre állnak, ha valaki éppen a laptopját vagy bármilyen kütyüjét szeretné menet közben hálózatról használni.
A ČD új motorvonata részben alacsonypadlós, a kerekesszékkel utazók számára is komfortos utazást biztosít. Az ülések mellett pedig még konnektor is áll az utasok rendelkezésére, ha éppen a laptopjukat vagy bármilyen elektronikus kütyüjüket szeretnék használni

Az alumíniumból készült járművek, amelyek homlokszerkezetét viszont acélból gyártották, 160 km/h sebességgel száguldhat a cseh sínpárokon.
A sorozatjárművek 2014 februárjától állnak forgalomba és a tizenkilenc járműért összesen 2,51 milliárd koronát, hozzávetőleg 28 milliárd forintot fizet a ČD.
Az első, két részes villamos motorvonat a Škoda gyárának udvarán
(fotók: Škoda Transportation)

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.