2013. 08. 30.

Az év állomásai 2013-ban: Göttingen és Oberursel

A német Allianz pro Schiene idén is megkereste az év vasútállomását. A két kategóriában már eredményt is hirdettek: a nagyvárosok között Göttingen, a kisvárosi pályaudvarok közül Oberursel viselheti a megtisztelő címet. A különdíjas Murnau állomása lett.




Idén tizedik alkalommal választották meg az év vasútállomását Németországban. Az Allianz pro Schinene által szervezett pályázaton alapvetően az utasok, ügyfelek szempontjából vizsgálják a kandidáló pályaudvarokat. Így adódhatott, hogy az alsó-szászországi Göttingen és a Taunus-beli Oberursel lett az idei nyertes.
A nagyvárosi kategóriában győztes Göttingen esetében kiemelték: a kerékpáros parkolóház mellett kerékpármosó és javítóműhely is van – ilyen egyedülálló lehetőséget csak itt kaphatnak a biciklisek egész Németországban. Az egyetemi városban rendkívül sokan járnak gyalog vagy kerékpárral, így fontos szerepe van a vasúthoz érkezők és onnan távozók közlekedésében a kétkerekűeknek.

A kerékpárparkoló szabadtéri része Göttingenben
(fotó: Allianz pro Schiene / FotoTaubert.de)

Üzemben a kerékpármosó
(fotó: Allianz pro Schiene / FotoTaubert.de)

Ugyancsak kiemelték: a homokkőből épült homlokzat harmonikusan illeszkedik az állomás előtti térhez, ahol az utasok, városlakók szó szerint a pálmák alatt pihenhetnek meg és várhatják a vonatukat.
Göttingen a Fulda és Hannover közötti vasútvonalon fekszik, számos InterCity és ICE megállóhelye.

A göttingeni pályaudvar homlokzata a város felől
(fotó: Allianz pro Schiene / FotoTaubert.de)



Göttingen pályaudvara

A kisvárosi kategóriában nyertes Oberursel állomását a nagyvasút és a városi közlekedés között teremt kapcsolatot. Az állomás azonban nem egy hideg átszállópont a város szélén, hanem egy igazi „ingázó-paradicsom” – fogalmaz a zsűri indoklásában. Kiemelik: rendkívül jól sikerült az utastájékoztató rendszer, emellett pedig harmonikusan illeszkedik a historikus felvételi épület a modern peronokhoz és az állomás előtt közlekedő frankfurti U-Bahn állomásához.

Hangulatos aluljáró Oberursel állomásán
(fotó: Allianz pro Schiene / FotoTaubert.de)

Az oberurseli állomás a frankfurti U-Bahn megállója felől nézve
(fotó: Allianz pro Schiene / FotoTaubert.de)

Nem éppen hűvös átszállópont a város szélén. Az oberurseli csomópontról készült két 2011-ben, a felvételi épület renoválása idején készült
(forrás: Wikipedia)



Oberursel állomás

A turisztikai különdíjat idén második alkalommal osztották ki. Az idei nyertes a bajor Murnau állomása, a Murnau–Oberammergau vasútvonal kiinduló állomása a München és Garmisch-Partenkirchen közötti vaspálya mentén található. A lazavörös állomásépülettel bíró vasútállomás kapcsán a restit emelték ki az értékelést készítők. Az állomás térségében tíz éven keresztül tartottak az átépítési, felújítási munkák, a végeredmény pedig egy igazi turisztikai központ lett, amely a „Blaues Land” idegenforgalmi régió méltó kapuja lett.

Murnau állomásépülete és előtte a Murnau–Oberammergau vasútvonalon szolgált mozdonyok egyike, az E69 04-es
(fotó: Marion Linneberg / Allianz pro Schiene)

Az állomási üzlet barátságos eladó-vezetőnője is külön szerepelt a díjazás indoklásában
(fotó: Marion Linneberg / Allianz pro Schiene)



Murnau

Az Allianz pro Schiene idén tizedik alkalommal ítéli oda az év vasútállomása címet. Áprilistól június végéig összesen 2200 utazó mondta el a véleményét és nevezte a kedvenc vasútállomását. A húsz legnépszerűbb pályaudvart külön is megnézte a zsűri. Érdekesség, hogy az idei top 20-as listában két olyan állomás is szerepel, amely az idei díjat elnyerte: ezek Göttingen és Murnau állomása.
A legnépszerűbb pályaudvarok egyébként: Lipcse és Hannover főpályaudvara, Baringshausen, a negyedik pedig Berlin főpályaudvara.

A húsz legkedveltebb vasútállomás 2013-ban. A csillag azt jelzi, hogy idén vagy korábban már megkapta a létesítmény ezt a kitüntető címet
(grafika: Allianz pro Schiene)

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.