2013. 08. 25.

Videóajánló – XXXIII. rész: az Estación del Norte végnapjai

Ezen a héten mutattuk be az újragondolt madridi Principe Pio vasútállomást, lánykori nevén az Estación del Norte-t. Mai archív válogatásunkon ugyanez a pályaudvar köszön vissza a nyolcvanas évekből, még javában Északi pályaudvar néven és távolsági vonatokkal. Az állomás mellett a vonatok önmagukban is érdekesek: spanyol-japán koprodukcióban készült B'B'B' tengelyelrendezésű villanyomozdonyok, mára kihalt hálókocsitípusok és megannyi, az ibériai széles nyomtáv elzárt világában létező egyéb kocsifajta.



A madridi Estación del Norte 1882-től egészen 1993-ig fogadott és indított távolsági vonatokat Spanyolország északi és északnyugati részébe, bár az utolsó évtizedekben a pezsgés lényegesen alábbhagyott – a távolsági vonatok ugyanis Villalba után az 1968-ban felújított Chamartín pályaudvar felé is vehették az irányt. A RENFE dokumentációs központjából származó, a nyolcvanas évek derekán készült rövidfilmeken már „megállt az idő” hangulat lengi be az állomást. A keleti vágánycsoporton, melynek helyén a mai állomás vágányai vannak, néhány teherkocsi árválkodik. Ugyan délben készült a felvétel, de egy valamirevaló pályaudvar csarnokában azért napközben is van élet - itt pedig már csak üres peronok.



A következő rövidfilm az állomásra érkező távolsági vonatokat örökíti meg. Rögtön az elején indul az érdekességek sora: egy hibátlan állapotú 251-es sorozatú villanygép érkezik. Érdemes jól megnézni ezt az igazi egzotikumot – európai síneken nem túl gyakori a japán mozdony, márpedig ebben a járműben a spanyol gyártók (CAF, MACOSA) mellett jelentős a Mitsubishi hozzájárulása. A tengelyelrendezés is szokatlan: B'B'B', azaz három kéttengelyes forgóvázzal rendelkezik a masina. Egyébiránt a mi Gigantunk kortársáról van szó (1982-es évjárat), csak a 138 tonnás 251-es egyenáramú, és közel 5000 kW telejsítményű. A mozdony után személyvonatokon szokatlan módon egy teherkocsi következik - funkciója homályos, mivel a vonatban klasszikus poggyászkocsit is soroztak.



A további két rövidfilm is éjszakai vonatokat örökít meg, bennük pedig megannyi csemege a személykocsik iránt érdeklődőknek: CIWL-címeres hálókocsik, kétféle autószállító kocsi, sajátos ablakkiosztású hálókocsik. A képsorok többszörösen történelmiek, ugyanis a spanyol nagysebességű hálózat kiépülésével az éjszakai vonatok száma és jelentősége drasztikusan csökkent, a hagyományos személykocsikkal kiállított vonatok helyét pedig többnyire Talgo-szerelvények vették át ezeken a járatokon. A filmben viszont még 21-70 középszámú B11t 9200-as kocsik, „lőrésablakos” 75-40 középszámú WL36x és 79-78 középszámú WL26x hálók mutatkoznak fénykoruk végén.




Magyarics Zoltán

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.