2013. 09. 23.

Álvasutast fogtak

Egy magát vasutasnak kiadó fiatalt fogtak el a szövetségi rendőrség munkatársai a közelmúltban. A 18 éves fiatalember teljesen szabályos formaruhát viselt – csak éppen a munkavégzéshez nem volt sem képesítése, sem jogosultsága.

Szeptember 18-án egy 18 éves bochumi fiatalembert vett őrizetbe a szövetségi rendőrség Dortmundban – tudatta a Bundespolizei. A fiatal ugyanis vasutasnak adta ki magát, amire nem volt jogosultsága. A Bundespolizei közlése szerint 14 óra körül egy vasutas tájékoztatta a vasút területén működő szövetségi rendőrséget arról, hogy egy ismeretlen fiatal férfi láthatólag vasutasnak adja ki magát. A helyszínre érkező rendőrök megállapították, hogy a bochumi illetőségű fiatalember illetéktelenül jutott be a dortmundi főpályaudvar egyik szolgálati célú épületébe.
A fiatalember előállítása során kiderült: különféle vasúti felszereléssel rendelkezett: többek között egy mozdonyvezető hátizsákkal és számos formaruhadarabbal volt ellátva az elfogott. Emellett különféle dokumentumok és szolgálati helyek kulcsai is voltak nála. A ruhadarabokat és a többi tárgyat a rendőrség lefoglalta, a fiatalember viszont nem tett vallomást.
A nyomozás eddig nyilvánosságra hozott adatai alapján megállapítható, hogy a fiatalember vonatkísérőnek adta ki magát, többször is utazott ilyen formában a DB AG járatain. Ellene nyomozást indították lopás, csalás, szakmai jelzésekkel való visszaélés és magánlaksértés miatt.
Hátizsákot a vasúttól!
Németországban és Ausztriában is számos népszerű kiegészítőt árul a vasút, többek között olyanokat is, amiket rendszeresítenek a munkatársak ellátmányaként. Egyik ilyen népszerű kiegészítő a „mozdonyvezető-hátizsák”. A DB AG-nál közel hatvan eurót kóstáló darab valóban strapabíró egy időben ilyet kaptak valóban a vezérek. A Tatonka gyártmányú szállítóalkalmatosság például hosszú éveken át mindennapi hű társa lesz az embernek, sokkal jobb minőségűek, mint számos Magyarországon kapható darab – ezt e sorok szerzője is tanúsíthatja. Azonban szánt szándékkal nem árulnak a vasutak teljes formaruházatot, legfeljebb egy-egy kiegészítőt, például nyakkendőt lehet megvásárolni a rendelkezésre álló készletből.
Idehaza is számos vasutas és vasútbarát hordja a német táskákat azok kiváló minősége miatt. Viszont idehaza sajnos bevett gyakorlat az is, hogy a fiatalok „MÁV-os pólóban” (értsd: a vasutasok számára pár éve formaruhaként, egyenruhaként kiadott cégjelzéses pólóban) jönnek mennek és sokszor bizony kioktatják a tapasztaltabbakat, vasutasokat is olyan alapon, hogy „márpedig nekik MÁV-os pólója van”. Ez azonban senkit sem jogosít fel arra, hogy okoskodjon – főleg nem a vasút területén.
Számos alkalommal hallani olyan beszámolókat vasutasoktól – főleg vonatkísérőktől –, amikor ilyen „egyenruhában” utazó ifjak bizony amellett, hogy meg nem engedhető hangnemben beszélnek a vasutas „kollégákkal”, sokszor jogosulatlanul vesznek igénybe kedvezményeket. Viselkedésükkel sok esetben érezhető ellenszenvet váltanak ki az igazi vasutasokból. Az már csak hab a tortán, hogy milyen úton juhatnak vajon hozzá az elvileg kereskedelmi forgalomban nem kapható ruhadarabokhoz, kiegészítőkhöz...?
Álvasutasok Magyarországon?
Magyarországon elég ritka, hogy valaki álkalauzként tevékenykedjen – bár álmozdonyvezetőt fogtak már –, de ha valaki mégis erre vetemedne, nem lenne vele könnyű dolga az illetékes szerveknek idehaza sem. Nálunk ugyanis „csak” az egyenruha és a (magasabb) rendfokozat viselése tilos. Az, hogy ki minek öltözik ha nem egyenruhás, mindenkinek a maga dolga. A Szabálysértési törvény 183/A. §-a szerint aki mások előtt őt meg nem illető címet használ, illetve kitüntetést vagy egyenruhát jogosulatlanul visel, szabálysértést követ el. Aki közterületen, mások előtt a rendvédelmi szervek, illetve a Magyar Honvédség rendszeresített egyenruháját, azonosításra szolgáló jelvényét, ezek megtévesztésre alkalmas utánzatát jogosulatlanul viseli, továbbá az e szervekre utaló feliratot, matricát ruháján vagy járművén jogosulatlanul feltüntet; a vöröskereszt-mozgalomhoz tartozó vagy más humanitárius, illetve egészségügyi szervezetek jelvényeit jogosulatlanul használja, továbbá az e szervekre utaló feliratot, matricát ruháján vagy járművén jogosulatlanul feltüntet, szabálysértést követ el. Ezekkel kapcsolatban a Rendőrség járhat el, szankcióként feljelentésnek, illetve helyszíni bírságnak van helye.
Külön problémás az ilyen tevékenységek közül a közbiztonsági tevékenység jogosulatlan végzése (legyen az illető bárminek is öltözve), illetve, ha a delikvens nem csak vasutasnak öltözve glasszál a Keleti pályaudvaron – mert hát tegye – hanem elkezd vasutas tevékenységeket is végezni. Minthogy a dolog nem szabálysértés és nem is bűncselekmény, az ilyet maximum fel lehet szólítani, hogy legyen szíves és fejezze be a tevékenységét, de például addig, míg jogosulatlanul üzemi területre nem lép, vagy nem vezet (engedély nélküli vezetés: aki vasúti járművet, légi járművet, gépi meghajtású vízi járművet, úszó munkagépet, illetőleg a közúti forgalomban olyan gépi meghajtású járművet vezet, amelynek vezetésére hatósági engedéllyel nem rendelkezik, továbbá aki e járművek vezetését ilyen személynek átengedi, szabálysértést követ el), avagy nem végez olyan tevékenységet, ami szabálysértésnek, bűncselekménynek minősül, addig nemigen van vele mit tenni. Ha kárt is okozott a cselekményével, az más: akkor az értékhatártól ill. az elkövetés módjától függően megállhat csalás vétsége vagy bűntette is. És persze tisztázni kell azt is, hogy jutott a ruhákhoz, egyéb tárgyakhoz, mert ha lopta, az is bűncselekmény.
Nánási Zoltán
Az írásunkhoz mellékelt képen láthatók a szövetségi rendőrség által lefoglalt ruhadarabok és kiegészítők sora.
A kép forrása: Bundespolizei / Bundespolizeiinspektion Dortmund

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.