2013. 09. 13.

Vedlik a vezérlő

Ritka jelenséggel találkozhattunk a közelmúltban. Az ÖBB-nél ugyanis szinte mindig vállalhatóan néznek ki a vasúti járművek – azonban kivételek bizonnyal akadnak. Úgy tűnik, mi most éppen ezzel a kivétellel találkoztunk.


A Tramwaytag délutánján, az elmúlt hétvégén meglehetősen szokatlan járműre lettek figyelmesek tudósító kollégáink. A České Velenicéből Wien Franz-Josefs-Bahnhofra tartó 2115-ös számú REX élén az ÖBB 80-73 033-as pályaszámú vezérlőkocsija közlekedett. Ebben nem lenne semmi különös, hacsak nem az, hogy bizony a jármű megjelenése – finoman fogalmazva – elütött a megszokottaktól. De nem csak a kocsi elején volt kopottas a festék. Oldalt a szürke és a vörös fényezés alól bizony kikandikált régi „Jaffa” színterv szerinti fényezés. A dolog szépséghibája, hogy ilyen színekben már nem nagyon jártak vezérlőkocsiként a járművek: az 1990-es években a kocsik egyik végére beépítették a vezetőfülkét, és a felújítás során a kocsik világos árnyalata nem vajszínű, hanem egészen világosszürke lett.
Adja magát a kérdés, hogy vajon miért „hámlik” ez a vezérlőkocsi – és vajon miért nem látni hasonló jelenséget a többin?

A CityShuttle-festés alól bizony az 1990-es években már kivezetett „Jaffa” festés kandikált ki

A kocsi úgy fest, mintha a félig elkezdett felújítás közben visszaküldték volna a forgalomba

Hervasztó részletek

Elöl sem éppen makulátlan a vezérlőkocsi. Vajon nem a járműjavítóba szánták?
(fotók: Halász Péter)

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.