2013. 09. 22.

Videóajánló - XXXVII. rész: karrier a vasúton

Mai ajánlónkban néhány vasúti munkaerő-toborzó videót mutatunk be. A vasúton a legtöbb végrehajtó munkakör speciális munkarendet követ, itt nincs hétvége és ünnepnap. Ez sok tekintetben nem vonzó a leendő munkavállalók számára, ám a vasúton dolgozni ezzel együtt is számos előnnyel jár. Ezen "csomag" értéke viszont nagyon sokat változott az elmúlt évtizedekben - lássuk tehát, hogyan és mivel csábították és csábítják a reménybeli dolgozókat, gimnazistától a leszerelt katonáig, Magyarországtól a Csendes-Óceán partjáig!



Első ajánlott rövidfilmünk a MÁV 17 perces, így a műfajban a hosszabbak közé tartozó toborzó reklámfilmje, mely valószínűleg hetvenes évek végén születhetett. A narrátor szavai mára szinte hihetetlenek: évi 15000 új dolgozót vett fel a vasút ebben az időszakban. Persze a pályafelújítás és az egyéb munkakörök kézimunka-igényét látva a képsorokon hamar értelmet nyer ez a mai szemmel felfoghatatlan szám. A videó érdekességei természetesen a munkakörök bemutatása mellett a mára kiveszett kocsitípusok és a mozdonyok mára csak fényképekről ismert színtervei.



Stílusában és hangulatában egészen más, ám szintén érdekes a MÁV Zrt. megbízásából 2008-ban forgatott rövidfilm. A kampányfilmet a Megatom Produkció jegyzi, a szakmai tartalmat a Baross Gábor Oktatási Központ (BGOK) állította össze, a speciális hangtechnika (a kórus éneke mellé a vasúti zörejek illesztése) pedig a hangmester.netpok.hu cspatának keze munkája. A járműpark megújulását illusztrálandó sokat szerepelnek a Desiro-k, de azért itt is adódik kordokumentum: 1:44-nél egy akkor még ÖBB színekben futó Inox-hálókat is továbbító vonat, vélhetően a Dacia-expressz indul a Keletiből. A korábbival szemben ez a reklám egy kevésbé részletes és tárgyilagos, inkább az idealizált kép bemutatásával lelkesítő propagandafilm.



Egészen más világba kalauzol minket az alábbi, 1946-os brit propagandafilm. A magánkézben lévő vasutak államosítása előtti utolsó években járunk, a film pedig (talán a kor szellemének megfelelően?) sokkal inkább realista dokumentumfilm, mint idealizáló kampányilm. Nem rejtik véka alá, hogy a létra alján kell kezdeni a karriert, a képzeletbeli létra alja pedig bizony legalább annyira piszkos hely, mint egy gőzmozdony kitakarításra váró kazánja. A fűtő munkájának ábrázolása sem romantikus: 50 mérföldenként 1 tonna szén - Churchill szavaival élve csak vért és könnyeket ígérnek a leendő vasutasnak. A forgalomirányításról szóló képsorok lebilincselőek, míg a kor rendezőpályaudvari dolgozóinak élete már inkább hajmeresztő a mai munkavédelmi előírások ismeretében. Természetesen betekinthetünk a személypénztárosok és a műhelyi dolgozók életébe is a korabeli brit vasút világát egyedülálló módon megörökítő filmen.



Utolsó filmünk ismét egészen más jellegű és hangulatú propagandafilm. Nemrégiben a hazai vasútbarátok között meglepetést vagy éppen megütközést, hogy a Honvédelmi Minisztérium és a MÁV vezetése a leszerelt katonák vasúti karrierjének elősegítését tűzte ki célul és erről szóló együttműködésről írt alá nyilatkozatot. Hazai pályán ez ismeretlen jelenség, de egyáltalán nem új és valóságtól elrugaszkodott ötlet. Ennek jegyében a képzeletbeli időgépet egészen 2013-ig tekerjük, térben pedig az Egyesült Államok nyugati felére utazunk. Az USA legnagyobb vasúttársasága, az omahai (Nebraska állam) székhelyű Union Pacific a legtöbb amerikai vasúthoz és közlekedési szolgáltatóhoz hasonlóan kifejezetten szeret "veteránokat", azaz a hadseregtől leszerelt katonákat toborozni. A vasútüzemhez szükséges fegyelmet ismerik, a szigorú hierarchia szerint működő szervezet, mint munkaadó sem ismeretlen számukra, és valószínűleg a hétvégi vagy ünnepnapi szolgálat és a sok utazás sem újdonság nekik. Erről a témáról beszélnek az alábbi, a Union Pacific hivatalos csatornáján közzétett videóban vasutassá lett katonák.




Magyarics Zoltán

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.