2013. 12. 20.

Aláírásgyűjtés a 61-esért

Két héten keresztül gyűjtenek aláírásokat rahnsdorfiak a 61-es villamos megtartása miatt. A pálya most még jó állapotú, de rövidesen hozzá kell majd nyúlni, ha fenn akarják tartani hosszútávon a villamosforgalmat.


A rahnsdorfiak aláírásgyűjtésbe kezdetek a 61-es villamos keleti, S-Bahnhof Friedrichshagen és Rahnsdorf, Waldschänke közötti szakaszának megtartása érdekében. Mint arról már korábban írtunk a RegionalBahn lapjain, a mintegy négy kilométer hosszú villamosvonal felújítására körülbelül ötmillió eurót kellene fordítani. A villamosvágányok most még jó állapotban vannak, azonban viszonylag rövid idő múlva hozzá kell nyúlni a pályához, hogy hosszú távon is megbízható és színvonalas villamosközlekedést biztosíthassanak. Ráadásul a villamos az egyik berlini ivóvízbázis közelében halad, így különleges szigetelést kell beépíteni a vágányok alá és mellé, ami tovább drágítja a projektet.

A felújításra váró villamospálya. Vagy lesz rá forrás vagy pár éven belül megszűnhet itt a villamosközlekedés
(fotó: Halász Péter)

A vonalon jellemzően 20 percenként közlekedésnek és 2013 nyarán a szóló helyett csatolt KT4-esek rótták a síneket. Az utasszám azonban elenyésző, hiszen a villamosvonal a városrész szélén ér véget: szerelvényenként 4-13 utast számolt a BVG.
A villamosvonal problémáiról részletesen beszámoltunk korábbi írásukban, amit most olvasóink figyelmébe is ajánlunk.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.